• DOLAR
    34,1542
    %-0,01
  • EURO
    38,1379
    %-0,01
  • G. Altın
    2.917,20
    %-0,08
  • Ç. Altın
    4.896,82
    %0,00
  • BIST
    9.815
    0
  • BITCOIN
    64,375.18
    -0.72
  • ETHEREUM
    2,615.57
    -0.14
  • DOLAR
    34,1542
    %-0,01
  • EURO
    38,1379
    %-0,01
  • G. Altın
    2.917,20
    %-0,08
  • Ç. Altın
    4.896,82
    %0,00
  • BIST
    9.815
    0
  • BITCOIN
    64,375.18
    -0.72
  • ETHEREUM
    2,615.57
    -0.14

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Öpücük Hastalığına Dikkat! Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, göz ardı edilen öpücük hastalığının genç bireylerde daha sık görüldüğünü ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguladı. Belirtiler başladığında hızlıca sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine dikkat çekti.

Öpücük Hastalığına Dikkat! Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, öpücük hastalığı (enfeksiyöz mononükleoz) hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Genç bireylerde daha sık görülen bu hastalığın, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Leblebicioğlu, belirtilerin başladığı anda sağlık kuruluşuna başvurmanın önemini vurguladı.

Öpücük hastalığının, Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu bir enfeksiyon olduğunu belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastalığın genellikle tükürük ve vücut salgıları yoluyla bulaştığını ifade etti. “Bu nedenle öpücük hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Ancak öpüşmek tek bulaşma yolu değildir. Virüs, öksürme ve hapşırma yoluyla da yayılabilir. Ayrıca, paylaşılan içecek veya yiyeceklerin kullanılması gibi yakın temaslar sonucunda da virüs bulaşabilir” dedi.

Öpücük hastalığının en sık görülen belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve lenf bezlerinde şişlik yer aldığını söyleyen uzman, hastaların çoğunlukla bademciklerde büyüme nedeniyle beta hastalığı tanısı alarak antibiyotik tedavisi gördüklerini, fakat antibiyotik tedavisine yanıt alınamaması durumunun hastalığı düşündüren bir bulgu olduğunu belirtti. “Öpücük hastalığının tanısı, hastanın semptomları ve kan testleri ile konulur. Kan testleri, EBV enfeksiyonunu gösteren antikorları tespit eder. Mononükleoz için spesifik bir tedavi yoktur; tedavi, semptomları hafifletmeye odaklanır. Dinlenme ve sıvı tüketimi oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastalığın önlenmesi için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle hastalığı olan kişilerle yakın temasın sınırlandırılması ve öpüşmekten kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Bazı araştırmalar, virüsün belirli kanser türleri ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir. En çok ilişkili olduğu kanser türleri Hodgkin lenfoma, Burkitt lenfoma, üst yutak kanseri, yumuşak doku kanseri ve mide kanseridir. Ayrıca multiple skleroz (MS) hastalığı ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çoğu insan EBV ile enfekte olmasına rağmen, kanser gelişme sıklığı düşüktür. Bu nedenle, öpücük hastalığı geçiren bireylerin düzenli sağlık kontrollerinden geçmeleri önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans