• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Öğün sayısı az mı olmalı, çok mu?


İnsülin direnci olan vatandaşlar için sık şekilde tüketmenin doğru olmadığını söyleyen diyetisyen Ruken Kuzu, sık yemenin insülini fazla uyardığından ve buna bağlı olarak da kan şekerinde dalgalanmalar yaşatacağını belirtti.

Öğün sayısı az mı olmalı, çok mu?

İnsülin direnci olan vatandaşlar için sık şekilde tüketmenin doğru olmadığını söyleyen diyetisyen Ruken Kuzu, sık yemenin insülini fazla uyardığından ve buna bağlı olarak da kan şekerinde dalgalanmalar yaşatacağını belirtti.


Kuzu, insülin direncinin oluşması için yiyecek tüketiminin belli aralıklarla yenmesi gerektiğini, aralıklı oruç modelinin bu konuda fayda sağlayacağını vurguladı. 
İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?
Kanda açlık kan şeker değerinin belirlenmesinin ardından insülin değeriyle çarpılması, 405ê bölünmesiyle elde edilen değerin, 2.5 ve üstünde olması ile açıklanır. Belirtileri arasında ise, Sabah aç uyanma ve gece sık sık acıkma hissi, kronik yorgunluk ve yemek sonrası uyuma isteği, karın ve bel bölgesinde yağlanma, ağız kuruluğu ve idrara sık çıkma, şeker tüketimi ve sonrasında ishal durumu, tatlı aşerme gibi semptomlar yer alıyor.

İNSÜLİN DİRENCİYLE NASIL BAŞ EDİLİR?
Metabolizmanın dengeli ve düzenli çalışmasında insülinin öneminin yüksek olduğunu vurgulayan kuzu, insülin hormonunun enerji ihtiyacımızı karşıladığını ancak sık yemek yemenin insülinin gereğinden fazla salgılanmasına yol açtığını vurguladı. Bu şekilde de vücudun insülin direncinin yükselmesine değinen Kuzu, insülin direncine karşı aralıklı oruç tutma metodunun kullanılması gerektiğini belirtti. İnsülin direncini yükselten nedenlere değinen Kuzu, karbonhidrat, rafine nişastalı gıdalar, şekerle tatlandırılmış yiyecekler ve yapay tatlandırıcılardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi.


DOĞAL GIDALARDA DA TEKLİKE VAR!
Doğal gıdaların fazla tüketilmesinin de insülin direnci bakımından zararlı olduğunu vurgulayan Kuzu, bal, pekmez, çikolata, beyaz un, makarna, pirinç, patates, kavun, karpuz, incir, üzüm gibi besinlerin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Kırmızı et ve kızarmış yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı ve bununla beraber sebze tüketimi artırılmalıdır. Ceviz, badem, avokado, nar, çilek, böğürtlen, yaban mersini, vişne, brokoli, ıspanak, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve yüksek lif içeren yulaf gibi besinlerden yararlanılmalıdır.” Şeklinde konuştu. 
HANGİ GIDALAR TĞKETİLMELİ?
Kuzu, deniz balıkları, elma sirkesi, tarçın, deve dikeni, yeşil çay gibi besinlerin insülin direncini düşürdüğünü söyledi. 

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans