Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ulukışla Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Öğretim Görevlisi Hatice Nur Kılıç’ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK ARDEB 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ulukışla Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Öğretim Görevlisi Hatice Nur Kılıç’ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK ARDEB 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.
Bor Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Boğa danışmanlığındaki “Elma Posası, Domates Posası ve Lahana Yaprakları Silajlarının Besin Madde İçerikleri, Silaj Kalite Parametreleri, In Vitro Sindirilebilirlikleri ve Metan Üretimlerinin Belirlenmesi” başlıklı projenin yürütücülüğünü ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ulukışla Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı ve aynı zamanda Fen Bilimleri Enstitüsünün Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Öğretim Görevlisi Hatice Nur Kılıç üstlendi.
Proje kapsamında ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılan elma posası, domates posası ve lahana yaprakları silajlarının besin madde içerikleri, fermantasyon özellikleri, in vitro sindirilebilirlikleri ve metan üretimlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
"PROJEYLE KABA YEM AÇIĞININ GİDERİLMESİ HEDEFLENİYOR"
Projeye ilişkin bir açıklama yapan Boğa “Bu çalışma ile ruminant hayvanların beslenmesinde domates ve elma posaları ile lahana yapraklarından yapılacak silajların alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanılabilme potansiyelini araştırmasını hedefledik.” dedi.
Boğa ayrıca projenin hayvan beslemede kaba yem açığının giderilmesinde kaynak olarak lahana yaprakları ile elma ve domates posasının kullanımı ve bu ürünlerin silolanma özelliklerinin araştırılması bakımından önem taşıdığını belirtti.
Bölgemiz açısından önemli olan ürünlerin hasat döneminde fazla olduğu dönemlerde hayvancılıkta kullanılabilirliğinin araştırılmasının yanında, paketleme sistemi ile elde edilen ürünlerin yıl boyunca bozulmadan hayvancılıkta kullanılabilmesinin araştırılacağı aktarıldı.
REKTÖR USLU’DAN ÖĞRETİM ELEMANLARINA TEBRİK
Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, bölgemizin tarımsal üretimine katkı yapmayı amaçlayan bu projeden dolayı öğretim elemanlarımızı tebrik etti.
Tarımda öncü olan Üniversitemizde alanla ilgili ar-ge çalışmaları ile bilimsel araştırmaların devam edeceğini vurgulayan Rektör Uslu, yönetim olarak bu tür çalışmaları her zaman destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.
Muhabir : Neslihan BALLINiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)