yandex
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Yaşam Kalitesini Düşürüyor
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Yaşam Kalitesini Düşürüyor


Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık olduğunu belirten Saygı Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Ayşe Tanyıldız, hastalığın toplumda her 100 kişiden 3'ünde görüldüğünü ifade etti.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Görsel Kaynağı :
İHA

OKB hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dr. Ayşe Tanyıldız, obsesyonların kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, mantık dışı ve rahatsız edici düşünce, fikir ve dürtüler olduğunu söyledi. Tanyıldız, "Kompulsiyonlar ise bu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak için yapılan tekrarlayıcı davranışlar ve zihinsel eylemlerdir" dedi.

Sık Görülen Bir Hastalık

OKB'nin toplumda oldukça sık görüldüğünü vurgulayan Tanyıldız, "Her 100 kişiden 3'ünde OKB tespit edilmiştir. Ülkemizde ve dünya genelinde en yaygın görülen obsesyon ve kompulsiyonlar arasında bulaşma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu yer alıyor" dedi. Ayrıca, şüphe obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu, cinsel ve dini içerikli obsesyonlar, simetri/düzen obsesyonları, dokunma, sayma, biriktirme ve saklama kompulsiyonlarının da polikliniklere sık başvuru nedenleri arasında olduğunu belirtti.

Her Takıntılı Düşünce OKB Değildir

Dr. Tanyıldız, her takıntılı düşünce veya davranışın OKB olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. "Düşünceler gün içinde aklımıza gelebilir ancak günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek veya işlevlerimizi kısıtlayacak kadar sık ve yoğun olduklarında hastalık olarak değerlendirilebilir" dedi. Örneğin, düzenli ve temiz olmak doğal bir durumdur ancak aşırı temizlik ve düzen takıntısı günlük yaşamı etkiliyorsa bu bir hastalık belirtisi olabilir.

Yaşam Kalitesini Düşüren Bir Hastalık

OKB'nin günlük yaşam etkinliklerini ciddi şekilde kısıtlayabilen, aile, meslek ve sosyal yaşamda önemli işlev kayıplarına yol açan bir hastalık olduğunu vurgulayan Tanyıldız, "OKB'nin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik aktarım, biyolojik nedenler ve travmatik olayların etkili olduğu düşünülmektedir" dedi. OKB'nin kronikleşme ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu nedenle tedavinin önem taşıdığını belirtti.

Tedavi Yöntemleri

Tedaviye yönelik açıklamalarda bulunan Dr. Tanyıldız, uygun doz ve süre kullanılan ilaç tedavileri ve bilişsel davranışçı terapilerin OKB tedavisinde oldukça etkili olduğunu söyledi. "Bilişsel davranışçı terapi, hem hastalığın tedavisinde hem de tekrarlamasının önlenmesinde çok önemli bir yer tutar. Bu terapi yöntemi, obsesyon ve kompulsif davranışların neden kaynaklandığını anlamaya ve bu etkenlerin üzerine giderek hastalığı yenmeye odaklanır" dedi. OKB belirtilerinin farkına varmanın çoğu kez güç olduğunu belirten Tanyıldız, OKB'den şüphelenen kişilere psikiyatri uzmanına başvurarak profesyonel yardım almalarını tavsiye etti.

Bu haber, OKB konusunda farkındalık yaratmayı ve bu hastalığın belirtileri hakkında bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. OKB'nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak ve uygun tedavi yöntemleriyle yaşam kalitesinin artırılabileceğini bilmek önemlidir.


Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans