yandex
Obeziteyle Mücadelede Yaşam Tarzı Değişikliği Şart
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Obeziteyle Mücadelede Yaşam Tarzı Değişikliği Şart


Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Türkiye’de obezitenin yaygın bir halk sağlığı problemi haline geldiğini vurguladı. Dr. Karakaş, her 10 kişiden 3'ünde obezite görüldüğünü belirterek, obeziteyle mücadelede en doğru yolun yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu söyledi.

Obeziteyle Mücadelede Yaşam Tarzı Değişikliği Şart
Görsel Kaynağı :
İHA

Dr. Karakaş, şeker ve kalori tüketiminin azaltılmasını, sebze ve meyve yenilmesini ve hareketin artırılmasını tavsiye etti. Türkiye'de nüfusun yaklaşık %30'unda obezite görüldüğünü belirten Karakaş, bu oranın giderek yaygınlaştığını ifade etti. Obeziteyi, vücuttaki yağ dokusunun gereğinden fazla artması şeklinde tanımlayan Dr. Karakaş, obezitenin genetik hastalıklar ve yaşam tarzındaki yanlışlar gibi pek çok nedene bağlı olarak oluştuğunu belirtti.

Obezitenin Nedenleri ve Risk Faktörleri 

Dr. Karakaş, özellikle tiroid hastalıkları, insülin direnci, diyabet, D vitamini eksikliği gibi kronik hastalıkların obeziteye neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, nadir görülen böbrek üstü bezi hastalıkları, genetik leptin eksikliği ve leptin direnci gibi nedenlerin de obeziteye yol açabileceğini belirtti.

Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Önemi 

Obezitede yaşam tarzı değişikliklerinin önemine işaret eden Dr. Karakaş, hareketsiz yaşam, fast food ve hazır gıdaların tüketimi, sebze ve meyve tüketiminin azalması ve şeker ile kalorisi yüksek gıdaların artışının obeziteye neden olduğunu söyledi. Yaşam tarzı değişikliğinin obezite ile mücadelede her aşamada gerekli olduğunu ve bunun olmazsa olmaz bir parçası olduğunu ifade etti.

Medikal ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri 

Dr. Karakaş, yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra medikal tedavilerin de uygulandığını belirtti. Obezite tedavisinde uygulanan radikal yöntemlere geçmeden önce hastaların mutlaka endokrinoloji veya dahiliye polikliniklerinde değerlendirilmesi gerektiğini ve medikal tedavilerin bir hekim kontrolünde olması gerektiğini vurguladı. Cerrahi tedavi yöntemlerinin ise yaşam tarzı değişikliği, diyet ve medikal tedavi ile yeterli kilo veremeyen, vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişilerde veya vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olup obezite komplikasyonları gelişmiş kişilerde bir seçenek haline geldiğini söyledi.

Obezite ve Diyabet İlişkisi 

Obezite ve diyabet ilişkisine de değinen Dr. Karakaş, her diyabetik hastanın obeziteye yatkın olmadığını, ancak insülin direnci gelişmiş Tip 2 diyabeti olan hastalarda obezitenin daha sık gözlendiğini belirtti.

Öneriler ve Tavsiyeler 

Obeziteden korunmak için şeker, yağ ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durulması gerektiğini belirten Dr. Karakaş, özellikle hareketin, lif tüketiminin, sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve bol su içmenin önemine dikkat çekti. Ekran başında geçirilen vaktin azaltılması gerektiğini ve obezitenin engellenmesi açısından ara sıra vitamin düzeylerinin değerlendirilmesi ve eksikliklerin hekimler tarafından giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans