• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Obezite Cerrahisi Sonrası Sağlıklı Gebelik Şansı Artıyor


Kumru, kilo verdikten sonra gebe kalmanın, kilolu gebe kalmaya göre çok daha olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Obezite Cerrahisi Sonrası Sağlıklı Gebelik Şansı Artıyor
Görsel Kaynağı :
İHA


Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmiş kadınların sağlıklı gebelik şansının arttığını ve gebelikle ilgili istenmeyen sorunların azaldığını belirtti. 

Prof. Dr. Kumru, "Obez kadınlarda hipertansif ve diyabetik rahatsızlıklar nedeniyle sorunlu gebelik, erken doğum ve bebek ölümü riskleri daha fazladır. Bu nedenle kilo kaybı arzu edilen bir durumdur. Ancak bu operasyonu geçirdikten sonra da sağlıklı bir gebelik için bazı protokollere uyulması gerekiyor," dedi.

Obezite Cerrahisi Sonrası Gebelikler Daha Az Riskli

Bariatrik Cerrahi olarak bilinen obezite ameliyatı sonrası kilo veren kadınların üreme sağlığının hızla iyileştiğini belirten Prof. Dr. Kumru, "Adet döngüsü düzenlenir, Polikistik Over Sendromu gibi rahatsızlıklar iyileşir ve doğurganlık artar. Obez olarak hamile kalanlarda düşük ve doğumsal anomaliler gibi durumların riski daha yüksektir," dedi.

Araştırmalara göre, obezitenin anne sütü üretiminin gecikmesine ve emzirme süresinin azalmasına neden olduğunu belirten Kumru, "Süt salınımı ve prolaktin hormon salınımı obez kadınlarda normal kilodaki kadınlara kıyasla daha düşük saptanmıştır. Bu da bize gösteriyor ki, obezite ameliyatından sonra gebe kalmak her durumda çok daha avantajlı," diye ekledi.

Gebelik Eşgüdümlü Olarak Takip Edilmeli

Obezite ameliyatı sonrası hamile kalmanın riskleri azalsa da, Prof. Dr. Kumru, hamilelik öncesinde uzman görüşleri ile birlikte gebeliğin daha doğru yönetileceğini belirtiyor. Hamile kalan kadınlarda beslenme ve vitamin takviyesinin özenle takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Kumru, "Obezite ameliyatından sonra gebelik daha az riskli elbette. Ancak bu süreci bir kadın hastalıkları ve doğum perinatoloji uzmanı, beslenme uzmanı, endokrinoloji ve gastroenteroloji ile birlikte eşgüdümlü takip etmek daha uygun olacaktır," dedi.

İlk 18 Ay Gebe Kalmayı Önermiyoruz

Prof. Dr. Kumru, bariatrik operasyon sonrası ilk 18 ay süresince hamile kalınmasının uygun olmadığını belirterek, "Çünkü ilk aylarda hızlı kilo kaybı, bazı besin ve protein kaybına bağlı vücutta bazı eksikliklere neden olabilir. Bu durum da fetal gelişimi etkileyebilir. Gebelik öncesi ve sırasında olabilecek besin ögesi eksiklikleri açısından dikkatli olmak ve gerekirse takviye planlamak önemlidir. Bu nedenle gebe kalmadan önce mutlaka ilgili uzmanlara danışmak önerilmektedir," dedi.

Bu bilgilere dayanarak, obezite cerrahisi geçirmiş kadınların, sağlıklı gebelik ve doğum sürecini başarıyla geçirebilmeleri için tıbbi danışmanlık alarak, uzmanların belirlediği protokollere uymaları önemlidir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans