yandex
Niyet etmeden oruç açılırsa ne olur, oruç kabul olur mu?
  • DOLAR
    37,9202
    %0,01
  • EURO
    40,8842
    %0,03
  • G. Altın
    3.820,33
    %0,56
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0
  • BITCOIN
    84,749.54
    -0.41
  • ETHEREUM
    1,880.638
    -0.61
  • DOLAR
    37,9202
    %0,01
  • EURO
    40,8842
    %0,03
  • G. Altın
    3.820,33
    %0,56
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0
  • BITCOIN
    84,749.54
    -0.41
  • ETHEREUM
    1,880.638
    -0.61

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niyet etmeden oruç açılırsa ne olur, oruç kabul olur mu?


Ramazan'da oruç niyetine dair merak edilenler! Niyet vakti ne zaman başlar, ne zaman biter? Dört mezhebe göre niyetin son vakti ve unutulursa ne yapmalı? Tüm detaylar burada!

Niyet etmeden oruç açılırsa ne olur, oruç kabul olur mu?
Görsel Kaynağı :
HABER MERKEZİ

Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetine dair pek çok soru gündeme geliyor. Bu sorulardan biri de oruca niyet etmenin son vakti. Niyet, orucun temel şartlarından biri ve belirli bir zaman dilimi içinde yapılması gerekiyor. Peki, oruç için niyet ne zaman edilir?

ORUÇ İÇİN NİYET NE ZAMAN EDİLİR?

Oruç ibadetinin geçerli sayılması için niyet etmek zorunlu. Ramazan, nafile, kaza ve kefaret oruçlarında niyet vakti farklılık gösterebiliyor.

RAMAZAN VE NAFİLE ORUÇLARDA NİYET VAKTİ

Ramazan veya nafile oruçlarına, güneşin batışından itibaren niyet edilebilir. Bu niyetin son vakti, ertesi gün öğle namazından yaklaşık 60-70 dakika öncesine denk gelen şer'i öğle vaktine kadar devam ediyor.

Peki, niyet etmeyi unutursak ne olur? İşte bu noktada "dahve-i kübra" olarak adlandırılan vakit devreye giriyor. Bu vakit, oruç süresinin tam ortası anlamına geliyor. Örneğin, bir şehirde imsak vakti 05.00, akşam vakti ise 17.00 ise, oruç süresi 12 saat oluyor. Bu durumda, imsak vaktinden 6 saat sonra, yani saat 11.00'e kadar niyet edilebilir. Ancak, imsak ve akşam vakitleri şehirlere ve mevsimlere göre değiştiği için, bu vakit de farklılık gösterebiliyor. Her şehir için dahve-i kübra vakti, güvenilir dini kaynaklardan öğrenilebilir.

KAZA VE KEFARET ORUÇLARINDA NİYET

Kaza ve kefaret oruçlarında niyet vakti, Ramazan orucundan farklılık gösteriyor. Bu tür oruçlarda niyet, akşamdan imsak vaktine kadar yapılmalı. Yani, imsak vaktinden sonra yapılan niyet, kaza ve kefaret orucunu geçersiz kılıyor.

NİYET ETMEDEN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Ramazan orucu tutmak isteyen bir kişi, gece yatarken oruç tutmaya karar verip sahura kalkmasa bile orucu geçerli sayılıyor. Ancak, bilinçli olarak niyet etmeyi unutmak veya niyet etmeden oruç tutmak, orucun geçersiz olmasına neden olabiliyor.

Ramazan ayında her gün için ayrı ayrı niyet edilmesi gerekiyor. Bir aylık oruca toptan niyet etmek geçerli sayılmıyor.

SAHURDAN ÖNCE NİYET EDİLİR Mİ?

Akşam yemeği sırasında "Yarın oruç tutacağım" şeklinde niyet etmek yeterli kabul ediliyor. Ancak, sahura kalktıktan sonra da imsak vaktine kadar yemek yenebilir ve niyet edilebilir.

Oruç ibadetinin kabul olması için niyet etmenin önemi büyük. Tereddüt yaşanması halinde, orucun kaza edilmesi tavsiye ediliyor.

DÖRT MEZHEBE GÖRE RAMAZAN ORUCUNDA NİYETİN SON VAKTİ NEDİR?

Ramazan orucunda niyetin son vakti, Hanefi mezhebine göre dahve-i kübra denilen, şer'i gündüzün yarısı. Türkiye için bu vakit, öğle vaktinden yaklaşık 70 dakika öncesine denk geliyor. Örneğin, İstanbul'da 5 Ramazan 1431 Pazar günü, şer'i gün 16 saat 2 dakika sürüyordu. Bu durumda, öğle vaktinden 67 dakika öncesine kadar niyet edilebiliyordu. Diğer mezheplerde de benzer şekilde, şer'i öğle vaktine kadar niyet edilebiliyor.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans