• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

NİĞDE’DE TARİHİ BEDESTEN KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ


‘Niğde Kent Müzesi’ kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Başkan Özdemir ‘Niğde Kent Müzesi’ için basın toplantısı düzenledi. Gerçekleşen  basın toplantısnda’’ Basın mensupları, öncelikle hepiniz bedesten kent müzemize hoş geldiniz. Bugün ilk sizlerle birlikte ziyaret edelim istedik. Müzemiz inşallah yarından itibaren de ziyaretçi girişlerine açılıyor. Gerçekten büyük bir ihtiyaçtır, büyük bir ihtiyacı gideriyoruz ve gördüğünüz gibi çok şık, çok değerli bir bedesteni kent müzemiz olarak Niğde’ye kazandırdık. Sağ olsun belediyedeki çalışma arkadaşlarımıza, müdürümüze teşekkür ediyorum. Güzel çalışmalar yapıldı. Bu da Niğde’mizin tarihten bugüne kadar işte Niğde'yi hangi medeniyetlerin yaşadığını hep Niğde’mizde medeniyetlerin yaşadığı ve yaşatıldığı il diye, hangi medeniyetler yaşamış tarihte, hangi kahramanlar bu topraklardan çıkmış, hangi büyük devlet adamları çıkmış, onların hepsini anlatacağımız, tanıtacağımız, çocuklarımıza çok güzel bir miras bırakacağımız ama aynı zamanda da dışarıdan gelen misafirlerimize de ilimizin ne kadar kadim bir şehir olduğunu anlatabileceğimiz müzemizi Niğde’mize bugün itibariyle kazandırmış bulunuyoruz. 

Tabii, seçim yasakları başladığı için açılış yapamadık. Açılışımızı nasip olursa seçimlerden sonra yapacağız, diyoruz. Ramazan Bayramı'ndan sonra güzel bir açılış yapacağız inşallah. Burada çok güzel, birbirinden değerli eserlerimiz var. Bal mumu heykellerimiz var. Niğde'mizin büyükleriyle alakalı, Niğde'deki meslek grupları özellikle unutulmaya yüz tutmuş meslek gruplarının tekrar canlandırılması yapıldı ve birçok meslek grubunun canlandırması var. Ama aynı zamanda da atölyelerle çocuklarımıza deneyim yaptırarak, inşallah farklı alanlarda deneyim yaparak burada müzenin içerisinde yaşasınlar istiyoruz. İnşallah güzel bir iş oldu, güzel bir alan oldu. İnşallah bütün halkımızı yarından itibaren Niğde’mizde bedestenimize, Sungurbey Camii'nin hemen yanında müzemize bekliyoruz. İnşallah şehrimize hayırlı olsun. Bu arada unutmadan söyleyelim, aynı zamanda müzemiz ücretsiz olarak şu anda hizmet vermeye başlıyor. Herhangi bir ücret alınmayacak. Buradan bir teşekkürü unuttuk aslında, müzemize bugüne kadar eser getiren hemşehrilerimize de teşekkür ediyorum. Müzemizi gezerken sizler de göreceksiniz ama bundan sonrasında da tabii ki daha fazla eser geleceğine inanıyoruz, o yüzden sizlerin aracılığıyla değerli hemşehrilerimize bir duyuru yapmak istiyorum. Elinizde Niğde’mize dair eski Niğde yaşantısına dair ne varsa, müzemizde onların adına sergilenecek, onların adına bir köşe yapılacak şekilde müzemiz bu eserleri kabul ediyor. Onu da duyurusunu yapmış olalım. Hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah müzemizle görüşmek üzere.’ şeklinde konuştu.

Projeden sorumlu Niğde Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Ezgi Bor, proje hakkında bilgiler verdi. 

Bor, “Bu projeden sorumlu olan müdürlük bizim müdürlüğümüzdü tarihi bedesten binası 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir yapı. Biz bu yapıyı öncelikle restore ettik. Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayladığı projeler doğrultusunda binada bir takım onarımlar yaptık. Ardından kent müzesi olarak düzenlemek üzere hazırlanan teşhir tanzim projelerini gene Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onaylattırdıktan sonra bu doğrultuda uygulamalara geçtik. 

Bugün geldiğimiz noktada uygulamalarımız tamamlandı. Niğde halkına da bu noktada teşekkürlerimizi sunuyoruz.Bize eser bağışlayan bütün halkımıza sağolsunlar. Onları burada teşhirde kullandık ve çok işimize yaradı. Bu müze etnografik bir müze, arkeolojik müze değil; kentin hafızasını canlandırmaya çalışan, geçmiş hayatları canlandırmaya çalışan bir müze. Niğde'nin her türlü siyasi, idari, ekonomik, ticari, sosyal ve benzeri hayattan kesintiler, belgeler, maketler ve canlandırmalar türünde teşhirlerin yer aldığı bir müze oluşturmaya çalıştık. Umarım beğenilir. Belli mi, biz seçimden önce açma sözü vermiştik. O sözümüzü yerine getiriyoruz. Halkın ziyaretine açılacak. Resmi açılışı seçimlerden sonra olacaktır.” Dedi. 

Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans