Niğde’de yazın en geleneksel görüntülerinden biri olan kurutmalık sebzeler yeniden balkonları, bahçeleri süslemeye başladı.
Bor söğürmesi ve Niğde tavası gibi yöresel lezzetleriyle tanınan şehirde, kış hazırlıkları kapsamında kurutmalık sezonu başladı. Özellikle nar ekşisinin lezzet kattığı kurutmalık sebzeler, kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Evlerin balkonlarında ve bahçelerinde özenle kurutulan biber, patlıcan ve kabaklar kadar kurutulmuş sebzeler aktar raflarında da yerini aldı. Ancak bu yıl kurutmalık sebze fiyatlarında dikkat çeken bir artış yaşandı.

Geçen yıl 180 TL olan kurutulmuş patlıcan bu yıl 220 TL’ye yükselirken, kurutulmuş biber 140 TL’den 190 TL’ye çıktı. En yüksek artış ise kabakta yaşandı. Geçen yıl 260 TL olan kurutulmuş kabak bu yıl 320 TL’den satışa sunuluyor.

Toplaması ve kurutulması zahmetli bir süreç gerektiren sebzeler arasında, en uzun sürede kuruyan ürünün ise patlıcan olduğu biliniyor. Patlıcanın etli bir sebze olması, kuruma süresini uzatırken, aynı zamanda özenli bir kurutma süreci gerektiriyor.

Niğde halkı, her yıl olduğu gibi bu yıl da doğal ve katkısız kurutmalık sebzeleri kendi elleriyle hazırlayarak kışa hazırlık yapıyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)