Niğde’de kurbanlık fiyatları belli oldu
Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar kurbanlık alışverişi ve kesim süreciyle ilgili araştırmalara başladı.
Niğde’de küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 17 bin TL ile 25 bin TL arasında değişirken, büyükbaş hissesi ise 25 bin TL ile 40 bin TL arasında alıcı buluyor.
Kurbanlık hayvanların yaşı, sağlığı, fiyat aralıkları ve kesim şartları konusunda doğru bilgiye ulaşmak ise büyük önem taşıyor. Niğde’de uzun yıllardır hayvancılık sektöründe çalışan Tufan Çınar, hem kurban ibadetinin dini yönü hem de hayvan seçimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

“KURBAN HAZIRLIĞI 2 YIL ÖNCESİNDEN BAŞLAR”
Tufan Çınar, kurbanlıkların hazırlığının uzun bir süreci kapsadığını belirterek, “Hayvanların kurban olabilmesi için belli bir yaşa gelmeleri gerekir. Bu da yaklaşık 2 ila 2,5 yıl sürer. Biz Çamardı’daki yaylalarımızda hayvanlarımızı doğal ortamda besliyoruz. Bayrama bir ay kala da satış için çiftliğimize getiriyoruz.” dedi.

50 BÜYÜKBAŞ, 250 KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK SATIŞA HAZIR
Çınar Et İşletmesi’nde bu yıl yaklaşık 50-60 büyükbaş ve 200-250 küçükbaş kurbanlık hayvan satışa sunulmuş durumda.
Fiyatlar hakkında bilgi veren Çınar, “Küçükbaş kurbanlıklarımız 17 bin TL’den başlıyor, 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Büyükbaşlarda ise hisse fiyatları 25 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Fiyatlara kesim, yüzme, parçalama ve paketleme dahil. Ekstra bir ücret almıyoruz.” diye konuştu.

KURBANLIK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenleri de paylaşan Tufan Çınar, “Büyükbaşlarda 2-3 yaş aralığı idealdir. Küçükbaşlarda ise annesi boyunda geldikten 2 yaşına kadar büyümüş yani şişek olana kadar hayvanlar tercih edilmelidir. Ayrıca hayvanın vücudu dolgun, iştahlı ve hareketli olmalı. Bunlar sağlık belirtisidir.” ifadelerini kullandı.

HAFTALIK VETERİNER KONTROLÜYLE KURBANLIKLAR YAKINDAN İZLENİYOR
Kurbanlık hayvanların beslenme ve sağlık süreçlerine de değinen Çınar, “Hayvanlar satış öncesi haftada en az bir kez veteriner kontrolünden geçiyor. Beslenmeleri, sağlık durumları, kiloları sürekli takip ediliyor. Böylece hem ibadete uygun hem de sağlıklı hayvanlar sunuyoruz.” dedi.

HİJYENİK KESİM VE PROFESYONEL EKİP
Kesim sürecinin dini kurallara uygun, hijyenik ve profesyonelce yürütüldüğünü belirten Tufan Çınar, “Kurban kesimi bir ibadettir. Bu yüzden işin ehli kişilerce yapılması gerekir. Biz kesimleri havada, modern mezbaha sisteminde gerçekleştiriyoruz. Vatandaş sadece poşetini ya da kovasını getiriyor. Etleri temiz ve düzgün bir şekilde teslim alıyor.” şeklinde konuştu.

“HERKES İLK SIRADA OLMAK İSTİYOR”
Her yıl en büyük zorluklardan birinin kesim sıralaması olduğunu belirten Tufan Çınar, “Vatandaşlarımız doğal olarak kurban etiyle kahvaltı yapmak istiyor. Özellikle ciğer ya da kavurma için ilk sırada kesilmek isteniyor. Ama 1. sıradakiyle 50. sıradaki hayvan aynı anda kesilemez. Bu nedenle bazen sıkışıklık yaşanabiliyor. Yine de vatandaşlarımız anlayışlı, bizden verilen saatlere uygun şekilde geliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“ETİN BİR GÜN DİNLENMESİ DAHA SAĞLIKLIDIR”
Vatandaşların kurban etiyle hemen kahvaltı yapma isteğiyle ilgili de önemli bir uyarıda bulunan Tufan Çınar, “Kurban kesildikten sonra etin en az bir gün dinlenmesi gerekir. Bu hem etin yumuşaması hem de sindirimi açısından daha sağlıklıdır. Sıcak et parçalanırken dağılabilir, işlenmesi de zordur.” diyerek doğru tüketim zamanı konusunda bilgilendirme yaptı.

“50 YILI AŞKIN SÜREDİR BU İŞİ YAPIYORUZ”
Son olarak vatandaşlara çağrıda bulunan Tufan Çınar, “50-60 yıldır bu işi ailecek yapıyoruz. Vatandaşlarımız sağ olsun, bizi her yıl tercih ediyor. Biz de onların güvenini boşa çıkarmamak için en kaliteli hizmeti vermeye çalışıyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)