İçleri Isıttığı Gibi Cepleri de Yakıyor
Soğuk havaların etkisini artırdığı bu günlerde vatandaşlar iç ısıtan ve bağışıklığı güçlendiren yiyeceklere yöneliyor.

Özellikle kelle paça ve işkembe gibi sakatat çorbaları, kış sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Niğde’de bu alanda hizmet veren Paşakapı Kelle Paça Salonu’nun işletmecisi İlker Tenekeci, hem çorbalara olan ilgiyi hem de sektördeki ekonomik zorlukları değerlendirdi.
.jpeg)
15 yıldır Niğde’de yaşayan ve 10 yıldır kendi işletmesini işleten Adanalı İlker Tenekeci, 7/24 hizmet veren lokantasında sadece sakatat ürünleri sunduklarını belirterek, “İşim sakatat, dolayısıyla işletmem tamamen bu ürünler üzerine kurulu,” dedi.
.jpeg)
“Kelle Paçayla Tutunduk”
Niğde halkının en çok kelle paçayı tercih ettiğini söyleyen Tenekeci, “Kelle paça kolajen açısından oldukça zengin ve sağlık için faydalı. İşkembe de tüketiliyor ancak kelle paça bir adım önde. Zaten bu ürünle Niğde’de tutunduk,” diye konuştu.
.jpeg)
Sabah ve Gece Saatlerinde Yoğunluk Yaşanıyor
Sakatat çorbalarının özellikle sabah erken saatlerde ve gece geç saatlerde yoğun şekilde tüketildiğini belirten Tenekeci, “Sabahları hareketli geçiyor. Öğleden sonra biraz düşse de akşam ve gece saatlerinde yoğunluk yeniden artıyor,” ifadelerini kullandı.
Fiyatlarda Yüzde 30-40 Artış
Ekonomik gelişmelerin işletmeleri de etkilediğine dikkat çeken Tenekeci, geçen yıla göre fiyatlarda artış yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. “Geçen sene kelle paça 150-170 TL bandındaydı. Bu yıl kelle paça ve işkembe 200 TL, dil, beyin, ayak paça gibi ürünler 240 TL oldu. Fiyatlar arttı ama bu sadece bizim elimizde olan bir durum değil,” dedi.
.jpeg)
“Emekli ve Köylü Müşteri Sayısı Azaldı”
Artan maliyetler ve ulaşım giderleri sebebiyle müşteri profilinde değişiklikler yaşandığını da ifade eden Tenekeci, “Önceden emekli müşterilerimiz haftada birkaç kez gelirken, şimdi ayda bir görür olduk. Köylerden gelenler de azaldı. Ulaşım çok pahalı hale geldi. 4-5 kişilik bir aile köyden gelip gitse, sadece yol masrafı 1000-1200 TL’yi buluyor,” şeklinde konuştu.
Yeni Nesil Sakatata Mesafeli
Yeni neslin sakatat ürünlerine eskisi kadar ilgi göstermediğini belirten Tenekeci, “Kelle paça, işkembe gibi çorbaları daha çok eski kuşak tercih ediyor. Babadan, dededen gelen bir alışkanlık. Gençler daha çok mercimek gibi hafif çorbalara yöneliyor,” yorumunu yaptı.

Bir Kişilik Menü 100 TL’den Başlıyor
Paşakapı Kelle Paça Salonu’nda bir kişinin ödeyeceği minimum tutarın 100 TL, maksimumun ise 250 TL olduğunu belirten Tenekeci, “Fiyatlar menüye göre değişiyor. En pahalı çorba 250 TL,” dedi.

“Umut Ediyoruz ki Şartlar Düzelir”
Sektörün geleceğine dair temkinli konuşan İlker Tenekeci, “Bizim müşteri kitlemiz asgari ücretli, emekli ve köylü kesimi. Bu yıl herkes çok zorlanıyor. Umarız önümüzdeki süreçte şartlar iyileşir. Ama nasıl olur, biz de kestiremiyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.
48577WhatsApp Image 2025-10-06 at 15.07.12.jpeg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)