Niğde'de üretiliyor, dünya lezzetleriyle yarışıyor
Niğde’de üretilen peynir dünya lezzetleriyle yarışıyor. Niğde İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu ve yerin 14 metre altındaki depolarda koyun ve inek sütü kullanılarak üretilen niğde mavisi, dünya lezzetleriyle yarışıyor.
Niğde’de üretilen peynir dünya lezzetleriyle yarışıyor. Niğde İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu ve yerin 14 metre altındaki depolarda koyun ve inek sütü kullanılarak üretilen niğde mavisi, dünya lezzetleriyle yarışıyor.
Niğde Merkeze bağlı Aktaş Kasabasında bulunan depoda, Niğde Mavisi, Niğde Beyazı, Tabal, Niğde Obruk Tulum, Kapadokya Mağara Peyniri, Niğde Obruk Kaşar ve Kütük Peyniri olmak üzere 7 çeşit peynir üretiliyor.
Niğde Anadolu Haber’e konuşan İşletme Sahibi Recai Erbişim, yıllık 40 ton civarında üretilen peynirin şuanda Türkiye pazarında alıcı bulduğunu ve ihracat çalışmalarının da başlayacağı belirtildi.
KOYUN VE İNEK SÜTÜ’NDEN YAPILIYOR
Niğde Mavisi hakkında bilgiler veren Recai Erbişim, peynirin koyun ve inek sütünden yapıldığını belirtti.
Erbişim, “Niğde Mavisi içi küflü bir peynir. Hem dışı, hem içi küflü. Koyun sütü ve inek sütü kullanarak yapıyoruz. Yüzde 75’i koyun sütü, yüzde 25’i inek sütü. Tam kıvamına gelme süresi 6 ayla 8 ay arasını buluyor.”
ŞUANDA 7 ÇEŞİT PEYNİR ÜRETİLİYOR
Hali hazırda 7 çeşit peynirlerinin olduğunu hatırlatan Erbişim, yılda 40 ton civarında bir peynirin üretildiğine değindi.
Recai Erbişim, “İlk bir tane peynir için başladık, şu anda 7 çeşit oldu. 8’incisi onaylanmak üzere. Dokuzuncusu içinde çalışma devam ediyor şu anda. Niğde Mavisi, Niğde Beyazı, Tabal, Niğde Obruk Tulum, Kapadokya Mağara Peyniri, Niğde Obruk Kaşar ve Kütük Peyniri olmak üzere 7 çeşit şu anda ürettiğimiz ve sattığımız peynir var. Bir sekizincisi de Light Niğde Mavisi diye bir peynir deniyoruz. Şu anda yapıyoruz. İlk yapmış olduğumuz ARGE'yi de Antalya'da bir oteller grubu komple satın aldı. Aşağı yukarı 200 kilo falan bir AR-GE çalışması yapmıştık. Onu da satın aldı. Şuanda 40 ton civarı peynir üretiyoruz.” dedi.
“ASIL HEDEFİMİZ İHRACAT”
Şuanda Türkiye pazarına peynir gönderdiklerini aktaran Recai Erbişim, asıl hedeflerinin de ihracat olduğunu kaydetti.
Erbişim, “Ülke içine yetiştiremediğimiz için ihracatla alakalı çok fazla bir şey sarf etmiyoruz ama asıl hedefimiz bizim ihracat yapmak. Bu da zaman istiyor. Biraz sermayemizi arttığımızda, ihracatla alakalı da çalışacağız inşallah. Çoğunluklu olarak İstanbul, Muğla, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Ankara, İzmir peynirlerimizi satıyoruz.” diye konuştu.
“ROKFORU TAKLİT ETMEDİK”
Niğde Mavisi’nin Fransa’ya özgü Rokfor peynirine benzetildiği yönündeki iddialara da açıklık getiren Erbişim, Rokfor peynirini taklit etmediklerini söyledi.
Erbişim son olarak, “Niğde mavisi peynirimiz Rokfor peynirine yakın peynir olarak değerlendiriliyor ama aslında birebir biz Rokforu taklit etmedik. Niğde Mavisi, Yörük kültürünün bir ürünü aslında. En son Çürük mantarlı bir peynir denedik. O da çok güzel oldu AR-GE çalışması olarak. Bundan sonra da sipariş gelirse, çürük mantarlı peyniri de yapmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)