Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, müzik yapmanın demans hastalarının zihinsel fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yarattığını söyledi. Prof. Asil, gelecekte ilaç tedavilerinin yanında müzikle yapılan bilişsel uyarıcı terapilerin de standart hale geleceğini vurguladı.
Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans hastalarına yönelik tedavi yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 55 milyon insanın demansla yaşadığını ve bu sayının 2030’da 75 milyona ulaşacağının altını çizen Asil, önümüzdeki yıllarda demans hastalığının daha da yaygınlaşacağını belirtti.
Müzik terapilerinin demans tedavisindeki yerinin giderek arttığını ifade eden Prof. Dr. Asil, “Son 30 yılda yapılan araştırmalar, müzikal uyarıların bilişsel işlevlere büyük katkı sağladığını gösteriyor. Özellikle müzik aleti çalmanın ve doğrudan müzik yapmanın, demans hastalarının zihinsel fonksiyonlarına olumlu etkisi çok daha belirgin” dedi.
“Müzik, Tedavinin Ayrılmaz Parçası Olacak”
Prof. Dr. Asil, demans hastalığında müziğin beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, müziğin bilişsel uyarıcı terapilerde önemli bir yere sahip olacağını ifade etti. “Yaşlılık döneminde bile müzik öğrenimi, zihinsel işlevlerin gelişimine katkı sağlıyor. Özellikle erken evredeki demans hastalarında müziğin iyileştirici etkisi çok daha güçlü. Önümüzdeki yıllarda standart ilaç tedavilerinin yanında bilişsel uyarıcı terapiler, özellikle müzik, daha fazla yer alacak” şeklinde konuştu.
Uzmanlar, demans hastalığına karşı müziğin sadece eğlence değil, tedavide de ciddi bir yardımcı araç olduğunu belirterek, bu alanda yeni yaklaşımlar ve tedavi yöntemlerinin gelişmesini umut ettiklerini söylüyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)