• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Mısır Üretimi Yapan Çiftçi Mağdur!


CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, bu yıl açıklanan 6 bin lira mısır taban fiyatının enflasyon artışını da göz önünde bulundurarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, bu yıl açıklanan 6 bin lira mısır taban fiyatının enflasyon artışını da göz önünde bulundurarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle geçen yıla kıyasla sadece yüzde 5 artışın yapıldığını vurgulayan Gürer, enflasyonun yüzde 60'a yaklaştığı bir dönemde bu artışın mısır üreticilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Ayrıca Gürer, tüccarların fiyatları geçen yılın altına çekmeye çalıştığını belirtti.

Gürer, Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde mısır üreticilerinin sorunlarını dinlemek için sahaya indi. Mısır üretimi yapan Himmet Bilgi, yaşadıkları sorunları ve mağduriyetleri dile getirdi.

MISIR ÜRETİCİSİ HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taban fiyat artışının beklentilerin altında kalması nedeniyle mağduriyet yaşayan mısır üreticilerini sahada ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde mısır üretimi yapan Himmet Bilgi, yaşadıkları sorunları vekile aktardı.

 

Fotoğraf 2 (1).jpg

 

MALİYETLERDEN DOLAYI İNEKLERİNİ SATMIŞ!

Himmet Bilgi, bu yıl tarlasına mısır ekimi gerçekleştirdiğini, açıklanan taban fiyatın beklentilerini karşılamadığını ifade etti. İneklerini satışa çıkararak mısır üretiminin maliyetini elde etmeye çalıştıklarını belirten Bilgi, mazot, tohum, gübre ve sulama gibi giderlerin sürekli arttığını dile getirdi. Özellikle mazot fiyatlarının yükselmesi ve gübre maliyetlerinin iki katına çıkması nedeniyle zorlu bir dönem geçirdiklerini anlattı.

YABANCILAR TARIM ARAZİLERİNİ SATIN ALIYOR

Himmet Bilgi, bu olumsuz koşulların devam etmesi halinde çiftçiliği bırakarak tarlasını satmayı düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, son yıllarda yabancıların bölgedeki tarım arazilerine olan taleplerinin arttığını belirterek geçen yıl sadece 3 bin 800 dönüm tarlanın yabancılara satıldığını ve bu durumun yerel çiftçileri olumsuz etkilediğini vurguladı. Çiftçilerin çocuklarını okutmak ve evlendirmek gibi çeşitli sebeplerle tarlalarını satmak zorunda kaldığını ve bu durumun AKP döneminde ortaya çıktığını ifade etti.

ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer ise mısırda açıklanan taban fiyatın çiftçiyi mutlu etmediğini belirtti. 

Çiftçinin girdi maliyetlerinin geçen yıla göre ikiye katlandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyonun da yüzde 60’lara dayandığı bir süreçte, mısır taban fiyatına geçen yıla göre sadece yüzde 5 oranında artış yapılmasının üreticisi mağdur ettiğini anlattı. Gürer, “Geçtiğimiz yıl tonu 5700 TL’den alınan mısırın tonuna bu yıl 6000 TL taban fiyat verildi. Bu artış çiftçi giderlerini karşılamıyor. Bu nedenle çiftçi mutlaka bir revize bekliyor. Yemlik mısırda da bu aralar fiyatlar düştü.” dedi.

 

Fotoğraf 1 (1).jpg

 

 

MISIR ÜRETİMİ MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR!

Yemlik mısır fiyatının piyasada 1600 lira dolayında oluşması beklenirken 1400’e indiğine işaret eden  üretici Bilgi, bu sene yemlik  mısırın dahi  gelir-gider dengesinin kaçtığını anlattı. Üretici Bilgi‘nin   anlattıklarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taban fiyat; yüksek enflasyon rakamları ve maliyet artışları da dikkate alınarak revize edilmeli, üreticinin mağduriyetini giderecek yeni bir rakam belirlenmeli” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin ekim yapabilmek için hayvanlarını bile satıyor olmasının, ülkemizde tarımsal maliyet artışlarının geldiği noktayı gözler önüne serdiğini ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımla ilgili sorunlar artıyor. Gübre, ilaç, tohum mazot gibi girdilerde çitçinin desteklenmesi gerekir. Aksi halde, üretim alanları ve çiftçi sayısı sürekli azalacak ve ülkemiz gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşayacaktır” uyarısında bulundu. 

 

 

Fotoğraf 3 (1).jpg

 

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans