• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Meryem Ana Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?


Meryem ana otu nedir, neye iyi gelir, Meryem ana otunun faydaları, kullanımı ve Meryem ana otu hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Görsel Kaynağı :
Bülten

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Meryem Ana Otu Nedir?
İnsanlığın var oluşundan beri bitkiler gıda, tedavi ve kozmetik gibi pek çok amaçla kullanılır. Günümüzdeyse bitkiler hâlâ bazı rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanıldığı gibi birçok ilacın da ham maddesini oluşturur. Halk arasında Fatma Ana eli otu ve Havva Ana otu gibi isimlerle bilinen Meryem Ana otu da bu bitkilerden biridir. Gelin, Meryem Ana otunun kullanım alanlarının ve faydalarının ne olduğu gibi merak edilen soruların yanıtlarını inceleyelim.

Meryem Ana otu Suudi Arabistan'da, Mısır'da, Ürdün'de, Umman'da, Kuveyt'te, Libya'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Irak'ta, İran'da ve Kuzey Afrika'da yetişen bir çöl bitkisidir. Kısa süren yağmur mevsiminde bir tohumdan filizlenir. Bilimsel adı Anastatica Hierochuntica olan bu bitki küçük beyaz çiçeklere sahiptir. Boyu nadiren 15 santimetrenin üzerine çıkabilir. Yağmurlar sona erdiğinde ot kurur. Gövdeleri, içe doğru kıvrılarak çapı 4-10 cm aralığında olan sıkı ve odunsu bir top hâlini alır.
Meryem Ana otunun tohumları serttir ve yıllarca uykuda kalabilir. Bitki yeniden suya atıldığında ya da yağmur yağdığında yeşil renge dönerek açılmaya başlar. Bu özelliği sayesinde diriliş bitkisi olarak da anılır. Meryem Ana otu dünyanın pek çok ülkesinde tüketilir. Avrupa'da Fatıma Eli, Maria Eli ya da Eriha Gülü olarak bilinen Meryem Ana otu, bitki özütü şeklinde ya da toz hâlinde tüketilebilir. Tarçına benzeyen aromatik bir tada sahip olan Meryem Ana otu yüksek miktarda magnezyum, manganez, potasyum, çinko, demir ve kalsiyum içerir.


Meryem Ana Otunun Faydaları Nelerdir?
Farklı şekillerde kullanılabilen Meryem Ata otunun sağlık için pek çok faydası bulunur. Özellikle de kadın sağlığı açısından önemli faydaları bulunan bu bitkinin içeriğindeki bileşenler ağrı kesici etkiye sahiptir. Birçok toplumda doğumu kolaylaştırıcı etkisi olduğuna inanılır. Doğum gerçekleştikten sonraysa rahmin onarımı ve rahim kanamasının azaltılması için de Meryem Ana otu kullanılır. Bu bitkinin diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Kadınlarda östrojen seviyelerinin yükselmesine, bu sayede de menopoz döneminde ateş basması, gece terlemesi ve ani duygu değişimleri gibi semptomların azalmasına yardımcı olabilir. 
Âdet döngüsünün düzenlenmesinde ve bu dönemde yaşanan ağrıların azalmasında olumlu etki gösterir.
Doğum sancılarının azalmasına yardımcı olabilir.
Gebe kalmayı kolaylaştırabilir.
Cinsel isteği teşvik edebilir.
Antienflamatuar içeriğiyle vajinal enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Erkeklerde sperm sayısının ve kalitesinin artmasını destekleyebilir.
İçeriğindeki klorojenik asit sayesinde kan basıncının düşürülmesinde ve dengelenmesinde etkilidir.
Antimikrobiyal etkisiyle sivilce oluşumunu önlemeye yardım edebilir.
Polikistik over sendromu semptomlarını yönetmeye katkı sağlayabilir.
Antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan Meryem Ana otunun iltihap önleyici etkisi bulunur.
Karaciğer sağlığını destekleyebilir.
Sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde olumlu etki gösterebilir.
Depresyon, stres, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecine katkısı olabilir.
Hormonların dengeli şekilde çalışmasında etkilidir.
Düzenli tüketildiğinde idrar kaçırma sorununa fayda sağlayabilir.
Meryem Ana Otunu Kimler Kullanmalıdır?
Meryem Ana otu yüzyıllardır kullanılan, şifalı bir bitkidir. Bu ot birçok toplumda doğurganlıkla özdeşleştiği için hamile kalmak ya da kolay bir doğum süreci geçirmek isteyen kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Ancak özellikle hamilelik süreci son derece hassas bir dönem olduğu için Meryem Ana otunun ve diğer tüm bitkisel takviyelerin doktor onayı alınmadan kullanılması risk teşkil edebilir. Bu grubun dışında idrar kaçırma sorunu olanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve bazı kronik hastalıklara sahip bireyler de bu otu tüketmeden önce doktorlarına danışmalı, doktorlarının uygun gördüğü dozda tüketmelidir. "Meryem Ana otunu kimler kullanmalı?" sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir.

Meryem Ana Otunun Zararları Nelerdir?
Meryem Ana otu genellikle zararsız bir bitkidir. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi bu ot da doğru şekilde kullanılmadığında olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Bu otun neden olabileceği en önemli zararlardan biri, alerjik reaksiyonlardır. Meryem Ana otu kullanımı sonrasında ciltte döküntü ve kızarıklık, baş dönmesi, dilde ve boğazda şişme gibi belirtiler görüldüğünde acilen tıbbi desteğe başvurmak gerekir. Bu otun haricen kullanımındaysa alerjik reaksiyon sonucu ciltte kızarıklık, kaşıntı ve tahriş de görülebilir.
Bu bitki yaygın olarak su içinde bekletilerek tüketilir. Ancak istenmeyen mikroorganizma oluşumunu önlemek için bu su mümkün olduğunca bekletilmeden tüketilebilir. Kronik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanan bireylerin özellikle otun ilaçla etkileşime girmesi riskine karşı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları ve doktordan onay almaları gerekir.

Meryem Ana Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Meryem Ana otu aşırı tüketiminde ya da yanlış kullanımında bazı yan etkilere neden olabilir. Meryem ana otunun olası yan etkileri şunlardır:

Mide bulantısı,
Kusma,
Karın ağrısı,
Âdet düzensizliği,
İshal,
Tansiyon düşmesi,
Hormon değişiklikleri,
İlaç etkileşimleri,
Baş ağrısı,
Yorgunluk,
Hamileliğin erken dönemlerinde düşük veya erken doğum riski.
Meryem Ana Otu Nasıl Kullanılır?
Meryem Ana otunun birçok kullanım şekli bulunur. Yöntemine göre kullanım süresi ve miktarı da farklılık gösterebilir. Bu ot yaygın olarak çay, kapsül, yağ ve tentür formlarında kullanılabilir. Bu yöntemleri şöyle detaylandırabiliriz:

Çayını hazırlamak için bir çay kaşığı kurutulmuş Meryem Ana kökünü bir bardak kaynar suya ekleyerek 10-15 dakika boyunca demleyebilirsiniz. Süzdükten sonraysa günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz.
Bu ot kapsül formunda da kullanılabilir. Bu kapsüller belli dozlarda Meryem ana kökü özütüyle üretilir. Kapsüllerin alınması gereken günlük doz genellikle kutu üzerinde belirtilir. Önerilen genel kullanım dozu günde 1-2 kapsül kadardır. Kapsüller yemeklerle birlikte ya da yemekten sonra bol suyla alınabilir.
Bu bitkinin bir diğer formu da yağdır. Meryem Ana otu yağı sabit bir yağla seyreltildikten sonra cilde uygulanabilir. Aynı zamanda aromaterapi amaçlı da kullanımı mümkündür.
Meryem Ana otunu hamile kalmayı kolaylaştırma amacıyla kullanacak bireylerin öncelikle doktor onayı alması gerekir. Onayın ardından bitkinin içerisinde bekletildiği su, yumurtlama döneminden birkaç gün önce düzenli şekilde tüketilebilir. Bu noktada önemli olan Meryem Ana otu suyunun taze olarak tüketilmesidir.
Bu otun bir diğer etkisi de doğumu kolaylaştırması ve doğum sancılarını hafifletmesidir. Bu amaçla kullanmadan önce de yine doktor onayı gerekir. Doğumu kolaylaştırması için Meryem Ana otu suyu doğum başlamadan hemen önce ya da suyun gelmesinin ardından içilebilir.
Meryem Ana otu bazı cilt sorunlarının iyileşmesi üzerinde de olumlu etki gösterebilir. Bu etkilerden yararlanmak için bitkinin suyu bir sprey şişesine konularak cilde püskürtülebilir ya da bir pamuk yardımıyla tonik şeklinde cilde uygulanabilir. Alerjik reaksiyon ihtimalini önlemek için uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesine sürülebilir. Bu bölgede herhangi bir reaksiyon gelişmediği takdirde tüm cilde uygulanabilir.
Meryem Ana otunu herhangi bir formda kullanmadan önce mümkün olan en yüksek faydayı alabilmek ve zararlarından korunmak için mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Özellikle hamilelerin, kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanan bireylerin tüm bitkisel tedavi yöntemlerini dikkatli bir şekilde ve doktor onayıyla uygulaması gerektiği unutulmamalıdır.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans