Niğde’nin Sazlıca beldesinde üretimi yapılan yerli ay çekirdeği, pazarı tezgahlarında yerini aldı. Tanesi 50 TL’den satışa sunulan ay çekirdeği, geçen yılki fiyatını korurken üretici ise artan maliyetlerle boğuşuyor.

Pazarcı esnafı ve üretici Turgay Geçer, “Fiyatlarımız şu anda 50 TL. Geçen yıl da aynıydı. Halkımıza hitap eden bir ürün, vatandaşın ilgisi gayet iyi. Alım yapanlar memnun kalıyor. Fiyatlarımızı makul tutmaya çalışıyoruz çünkü alım gücü düşük. İlerleyen haftalarda ürün biraz daha fazlalaşırsa 35 TL’ye kadar düşürebiliriz.”
“NİSAN’DA BAŞLIYORUZ, HER AŞAMASI EMEK İSTİYOR”
Niğde Sazlıca’da kendi tarlalarında üretim yaptıklarını belirten Geçer, ay çekirdeğinin zahmetli bir ürün olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Nisan ayında ekime başlıyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama gibi her aşaması dikkat istiyor. Hava şartları da çok önemli. En uygun koşullarda yetiştirmeye çalışıyoruz ama gerçekten zahmetli bir ürün.”
MALİYETLER YÜZDE 70 ARTTI, FİYAT HÂLÂ AYNI
Turgay Geçer, geçen yıl ile bu yıl arasında ciddi bir maliyet farkı oluştuğunu ancak bunu fiyatlara yansıtmadıklarını belirtti.
Geçer, “Geçen yıl gübre 700 TL’yken bu yıl 1.300 TL oldu. Damlama borusu geçen yıl 1.200 TL idi, bu yıl 2 bin 250 TL’ye aldık. Ev kiraları bile yüzde yüz arttı ama biz hâlâ ay çekirdeğini 50 TL’ye satıyoruz. Aslında ürünün kilosu şu an 100 TL olmalıydı ama bu fiyata satarsak kimse almaz. Hem kendi geçimimizi sağlamak hem de halkı düşünmek zorundayız. Çiftçi olarak yapacak başka alternatifimiz yok. Üretmeye devam ediyoruz, elimizden geldiğince ayakta kalmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Muhabir : Aylin KİNNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)