• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hekimin yazdığı reçeteye göre eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan ilaçlar majistral ilaç olarak tanımlanıyor.

Niğde’de 53 yıldır eczacılık sektöründe faaliyet gösteren Yılmaz Levent Saylağ (80), hasta ve hastalığa özel eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan majistral ilaç taleplerin, müstahzar ilaçların yayınlaşmasıyla azaldığını söyledi.

Bazı rahatsızlıklarda ve özellikle ayakta oluşan nasır rahatsızlıklarının tedavisinde eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan majistral ilaçların daha hızlı iyileştirdiğini belirten Saylağ, “Hekimin yazdığı reçeteye göre eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan ilaçlar majistral ilaç olarak tanımlanıyor.  Bu ilaçlar, gerekli etkin maddeler ve gerekliyse yardımcı etken maddeler kullanılarak istenen dozaj formunda, hastaya özel olarak hazırlanıyor. Tedavi için hazırladığımız bu ilaçları kullanan hastalardan aldığımız olumlu geri dönüşlere göre majistral ilaç kullananların daha hızlı iyileştiğini söylemek mümkündür.” 

MÜSTAHZARLAR ARTINCA MAJİSTRALLER AZALDI

Geçmişte eczanelerde sık olarak hazırlansa da günümüzde müstahzar ilaçların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte majistral ilaçlara taleplerin azaldığını ve kendisinin de majistral ilaç hazırlayan bir eczacı olduğunu belirten Yılmaz Levent Saylağ, şunları kaydetti:

“Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verildikten sonra bir ilaç fabrikası veya laboratuvarında hazırlanıp, reçeteli veya reçetesiz olarak satılan ve eczanede hazır halde bulunan müstahzar ilaçların artmasıyla majistral ilaçlara duyulan ihtiyacın azaldı. İlaç çeşitliliğin atmasıyla majistral ilaç tedavisine talep azaldı. 1970’te eczaneyi açtım ve çalışmaya başladık. O dönemlerde ağırlıklı olarak majistral ilaçlar yazıldığı günler oluyordu. Bazı doktorlar majistral ilaçlar ağırlıklı reçeteler yazardı. Biz de onları karşıladığımız dönemlerde tablet, kaşe değişik şekillerde yazdığı ilaçları majistral olarak karşılardık. Daha sonraki yıllarda müstahzarlar arttıkça majistraller azaldı. Fakat yine de 80’li 90’lı yıllarda cildiye konusunda ihtiyaçlar olduğu zaman, dermatolojik konularda müstahzarların yazdığı losyonlar, kremler bunlara uygun majistraller hazırladığımız dönemler oldu. Önceden bu kadar ilaç çeşitliliği yoktu. Hekimler zaman zaman çeşitlere takviye olarak majistrallere yönelirdi. Ama zaman geçtikçe müstahzar çoğaldığı için majistraller azaldı.” dedi.

“YAPTIĞIM İLAÇLARI ÖNCE KENDİMDE DENİYORUM”

Eczacılık mesleğinin temel yapısının ilaçların hazırlanışıyla beraber ilaçların halka sunumu olduğunu aktaran Saylağ,  “ Alerjik durumlarda ve bilhassa nasır konusunda hastaların rahatlıkla kullanabileceği formda, krem şeklinde ilaç hazırlıyoruz. Bu hazırladığım majistral ilaçların bazılarını önce kendimde deniyorum. Faydasını görünce hastalara hazırlıyorum. Kullananlar memnum kaldıkça eşe, dosta, tanıdıklara söyleyerek bu ilaçlar tanınarak kullanılır hale geliyor. Yani bugün tedavi için kullananlarda memnun. Biz bu çalışmamızı ekonomik olarak düşünmüyoruz. Maksadımız hastalara hizmet olsun. Bazen ücretini alıyoruz, bazen almıyoruz. Esas düşüncemiz hastaya hizmetimiz olsun diye yaptığımız bir işlem. Şimdi zaten yüzde yüze yakın müstahzarlar konuya girmiş durumda. Dolayısıyla majistrallere ilgi azaldı.” ifadelerini kullandı.

Muhabir : Neslihan BALLI
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans