Niğde Barosu Başkanlığı temsilcileri, Laiklik ilkesinin Anayasa’da güvence altına alınmasının Laiklik Günü olarak kutlandığını belirtirken, “Demokrasinin, insan haklarının, din ve vicdan özgürlüğünün en önemli güvencesi olan laikliğin, anayasada yer almasının 88. yıldönümünü saygı ve minnetle kutlarız” ifadelerine yer verildi.
“LAİKLİK DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR”
Türkiye ‘de laiklik ilkesinin ilk kez 5 Şubat 1937 tarihinde Anayasa ‘da yer alması nedeniyle, her yıl 5 Şubat tarihinin ‘’ Laiklik Günü ‘’ olarak kabul edildiğini dile getiren Niğde Barosu Başkanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “ Laiklik; demokrasinin, insanhaklarının, din ve vicdan özgürlüğünün en önemli güvencesidir. Laiklikilkesi en basit tanımıyla din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak geçse de Laiklik din ve vicdan özgürlüğüdür. Çağdaş hukuk ilkelerinin temelidir. Laik demokratik bir toplumda; birey kul değil insandır, yurttaştır, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu kabul edilir. Laik bir devlette kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Laiklik sadece din ve devlet işlerinin birbirinin ayrılması değil bireyden topluma, toplumdan devlete uzanarak her alanda demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur.
“ATATÜRK, LAİKLİĞİN ÖNEMİNİ ÇOK ERKEN ANLADI”
Türkiye de laikliğin başlangıcı Tanzimat Dönemi’ne kadar uzanır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘’Türk tarihinin en eski devirlerine bakılırsa görülür ki, Türk milleti din ve inanç ile devlet ve siyaset işlerini birbirinden ayırmak gereğini ve önemini çok erken anlamıştır. Bu, büyük bir fikri gelişme eseri idi. Eski zamanlarda Avrupa’ya geçmiş Türklerden… istila ettikleri ülkeler halkını , dinlerini değiştirmeye zorladıkları veya din ile devleti birbirine karıştırdıkları görülmemiştir..’ diyerek laiklik düşüncesinin Türk geleneklerinde bulunduğunu belirtmiştir.
“ANAYASAMIZIN TEMEL NİTELİKLER ARASINDA SAYILDI”
Laiklik ilkesi, 1924 Anayasası’na 5 Şubat1937 tarihinde yapılan değişiklikle; 2. Maddeye devletin nitelikleri olarak ‘ Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve İnkılapçıdır’ şeklinde girmiştir.Anayasamızın 4. Maddesinde laiklik ilkesi, değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikler arasında sayılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Efendiler ve Ey millet, biliniz ki, TürkiyeCumhuriyetişeyhler, dervişler, müritler ve mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır’ sözleriyle de ifade ettiği üzere şeyhler, dervişler, müritler ve mensuplar Türkiye Cumhuriyeti’ni ancak geriye götüren unsurlar olarak tarihimizde de yerini almıştır.
Niğde Barosu olarak laiklik ilkesinin Anayasa’da güvence altına alınmasının 88. yıldönümünde , Laiklik Gününü saygı ve minnetle kutlarız”
Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)