• DOLAR
    33,0866
    %0,04
  • EURO
    36,0560
    %-0,18
  • G. Altın
    2.579,61
    %-0,81
  • Ç. Altın
    4.230,40
    %0,00
  • BIST
    11.194
    0
  • BITCOIN
    63,774.40
    -0.02
  • ETHEREUM
    3,406.49
    -0.15
  • DOLAR
    33,0866
    %0,04
  • EURO
    36,0560
    %-0,18
  • G. Altın
    2.579,61
    %-0,81
  • Ç. Altın
    4.230,40
    %0,00
  • BIST
    11.194
    0
  • BITCOIN
    63,774.40
    -0.02
  • ETHEREUM
    3,406.49
    -0.15

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Kurubaklagillerin Sağlığa Faydaları: Prof. Dr. Emel Alphan’ın Önerileri


Sağlıklı beslenme konusunda önemli bir yere sahip olan kurubaklagiller, yüksek protein içeriği ve çeşitli sağlık yararları ile dikkat çekiyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, kurubaklagillerin beslenmedeki rolü ve önemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kurubaklagillerin Sağlığa Faydaları: Prof. Dr. Emel Alphan’ın Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Protein Zengini Baklagiller

Prof. Dr. Emel Alphan, kurubaklagillerin en çok protein içeren bitkisel besin grubunda yer aldığını belirtiyor. Baklagillerin kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyum, kan yapıcı demir ve sinir sisteminin çalışmasında etkili olan B vitaminleri yönünden zengin olduğunu vurgulayan Alphan, özellikle mercimeğin en yüksek protein değerine sahip olduğunu ifade ediyor. Nohut ise diğer kurubaklagillere göre daha yüksek yağ içeriği ile öne çıkıyor.

Kalp Sağlığını Koruyucu Etkileri

Kolesterol ve doymuş yağ içermeyen baklagiller, damar sertliği ve koroner kalp hastalığı riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor. Baklagillerin çözünür posa açısından zengin olduğunu belirten Alphan, özellikle kan yağları yüksek olan kişilerin haftada 2-3 kez hatta her gün et yerine baklagil tüketmelerinin son derece yararlı olacağını belirtiyor. Bu sayede koroner kalp hastalıklarının görülme oranının düşeceğini ifade ediyor.

Protein Kalitesini Artırma Yöntemleri

Baklagillerin protein kalitesinin tahıllarla karışım yapılarak artırılabileceğini belirten Alphan, böylece tahıllarda sınırlı olan elzem aminoasit lizin'in baklagil proteini ile dengelenebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, uygun pişirme yöntemleri ile baklagillerin sindiriminin kolaylaştığını ve gaz yapıcı etkilerinin azaldığını vurguluyor. Nohut ve kuru fasulyenin 8-10 saat ıslatılması gerektiğini, yeşil mercimeğin ise 1-2 saat ıslatılmasının yeterli olacağını belirtiyor.

Diyabet ve Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Baklagillerin düşük glisemik indeksleri sayesinde kan şekeri düzeyini kontrol etmeye yardımcı olduğunu belirten Alphan, diyabet hastalarının beslenmesinde baklagil yemeklerinin kullanılmasının özellikle tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, baklagillerin yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık, kalın bağırsak kanseri ve diğer hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Çocuklar ve Zayıflama Diyetleri İçin Uygun

Çocuklar için sarı veya kırmızı mercimek tercih edilmesi gerektiğini belirten Alphan, nohut veya fasulyenin ise kabukları ayrılarak kullanılmasını tavsiye ediyor. Zayıflamak isteyen kişiler için de baklagil yemeklerinin tokluk hissi sağladığını ve acıkma hızını azalttığını ifade ediyor.

Kanser Önleyici Etkileri

Baklagillerde bulunan proteaz inhibitörlerinin kanser önleyici etkileri olduğuna dikkat çeken Alphan, bu besin grubunun haftada en az üç porsiyon hatta her gün tüketilebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Emel Alphan, baklagillerin daha ucuz bir alternatif olarak et yerine tercih edilebileceğini ve sağlıklı bir yaşam için beslenme programlarına mutlaka dahil edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans