Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Emine Ayvaz, Kurban Bayramı'nda artan et ve tatlı tüketiminin mide bağırsak sorunlarına ve hızlı kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Ayvaz, vatandaşlara bu süreçte dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında önemli bilgiler verdi.
Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alan kavurmaların, içine kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden, kısık ateşte kendi yağı ile pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Ayvaz, yoğun et tüketiminin vücutta neden olabileceği toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamini ve antioksidanlardan zengin taze sebzelerin tüketilmesini önerdi. Ayvaz, "Kurban etlerinin kesildikten kısa bir süre sonra meydana gelen kimyasal değişimler sebebiyle geçici süreliğine ölüm katılığı oluşur. Enzimlerdeki değişimlere bağlı olarak etler 1-2 gün bekletildikten sonra yumuşar ve tüketime uygun hale gelir," dedi.
Etlerin ateşe yakın mesafede pişirilmesinin kanserojen öğelerin oluşumuna neden olduğunu ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açtığını belirten Ayvaz, "Mangal planınız varsa, etler ateşten 14-15 cm uzakta ve kömürler köz halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Etin hem içinin hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Çiğ veya az pişmiş et, kalitesini düşürür ve besin zehirlenmelerine yol açabilir," uyarısında bulundu.
Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Ayvaz, öğünlerde 3-4 porsiyon (90-120 gram) et tüketiminin yeterli olduğunu söyledi. Yağlı et tüketiminin kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artışa neden olabileceğini ifade eden Ayvaz, kırmızı et tüketiminde sıklık ve miktarın azaltılması gerektiğini, haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama, ızgara veya sebzelerle birlikte az yağda sote yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Et yemeklerinin yanında mutlaka mevsim salatası veya semizotu-maydanoz gibi yeşilliklerin tüketilmesini önerdi.
Kurban etlerinin büyük parçalar halinde değil, kıyma veya kuşbaşı şeklinde hazırlanması gerektiğini belirten Ayvaz, "Günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda (-18°C) 6 aya kadar saklanabilir. Buzluktan çıkarılan etler çözüldükten sonra 1-2 gün içinde tüketilmeli, tüketilmeyen etler tekrar buzdolabına kaldırılmamalıdır," dedi.
Bayramların bir diğer vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda da uyarılarda bulunan Ayvaz, şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Ayvaz, vatandaşları bu konularda dikkatli olmaya davet etti.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)