Kültepe Kazıları Yeniden Başladı: 6 Bin Yıllık Tarih Ortaya Çıkıyor
Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kültepe'de 76. yıl kazıları başladı. Kazılardan çıkan eserler, 6 bin yıllık gizemleri aydınlatacak.
Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan ve Anadolu'nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri, kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Hititlerin Anadolu'da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran karumdan oluşan Kültepe Ören Yeri'nde, yönetim binaları, dini yapılar, evler, dükkânlar ve atölye kalıntıları bulunuyor.
1948 yılından bu yana süregelen kazı, yenileme ve döküm çalışmaları, Kültepe'yi Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getiriyor. Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde, 76'ncı yılında kazı çalışmaları yeniden başladı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yeni kazı sezonunun başlangıcında Kültepe Ören Yeri'ni ziyaret ederek kazı çalışmalarına katıldı. Başkan Büyükkılıç, "Kültür Bakanlığımızla iş birliğimiz devam ediyor. Bu bölgedeki 75 yıldır yapılan çalışmalar sürüyor. Buradan çıkan eserleri müzemizde sergilemeyi planlıyoruz. Ticaretin, ekonominin, sosyal içerikli çalışmaların ve yasaların yazıldığı dönemleri, insanlık tarihine kazandıracağız. Bu mirasımıza sahip çıkacağız. Emeği geçenlere, başta Fikri Hocam olmak üzere teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun. Kültür Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz," dedi.
"GÜNÜMÜZDEN 5 BİN YIL ÖNCESİNE TARİHLENEN SARAY YAPILARI VAR"
Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 76'ncı yılına başlayan Kültepe kazıları hakkında bilgi verdi. "Bu sene kazılara başladık ve Büyükşehir Belediyesi sayesinde ilk çalışmalarımızı yapıyoruz. Yılsonuna kadar buradayız. Yaptığımız çalışmalar, sadece Kayseri'nin değil, tüm Anadolu'nun, hatta tüm Yakın Doğu'nun tarihine ışık tutuyor. Bu yılki hedefimizde, günümüzden 5 bin yıl öncesine tarihlenen büyük anıtsal saray yapıları var. Bu yapıları araştırmak ve daha erken tabakalara ulaşmayı planlıyoruz. Yani Kültepe'nin ve Kayseri'nin tarihini daha erkene çekmeye çalışıyoruz," ifadelerini kullandı.
Kazı çalışmaları kapsamında, yönetim binaları, dini yapılar, evler, dükkânlar ve atölye kalıntıları gibi önemli yapılar incelenerek, bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinilmesi hedefleniyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)