yandex
Kışlık Konserve Hazırlığı Yaparken Dikkat: Yanlış Yapıldığında Ölümcül Olabilir
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Kışlık Konserve Hazırlığı Yaparken Dikkat: Yanlış Yapıldığında Ölümcül Olabilir


Dr. Hüseyin Sarıkaya, evde hazırlanan konservelerin uygun koşullarda yapılmaması durumunda ciddi zehirlenmelere ve ölümlere yol açabileceğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Kışlık Konserve Hazırlığı Yaparken Dikkat: Yanlış Yapıldığında Ölümcül Olabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar, taze sebze ve meyveleri uzun süre saklayabilmek için konserve ve turşu hazırlıklarına başladı. Ancak bu hazırlıklar sırasında yapılan hatalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Hüseyin Sarıkaya, evde hazırlanan konservelerin uygun koşullarda yapılmaması durumunda gıda zehirlenmeleri ve hatta ölümlere yol açabileceğini belirterek, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Gıdalar Uygun Sürede ve Sıcaklıkta Pişirilmeli

Dr. Sarıkaya, gıdaların uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden konservelenmesinin, ölümcül sonuçlar doğurabilecek zehirlenmelere neden olabileceğini ifade etti. Özellikle ev yapımı konservelerde, gıdaların doğru şekilde ısıl işlem görmesi gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebileceğini ancak uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde bu toksinin yeniden üreyebileceğini belirtti.

Cam Kavanozlar ve Kapakların Sterilizasyonu Önemli

Dr. Sarıkaya, paslanmaz malzemelerden yapılmış kapaklar ve ısıya dayanıklı cam kavanozların kullanılmasının, sağlık açısından kritik olduğunu vurguladı. Cam kavanozların kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiğini belirten Sarıkaya, her konserve yapımında kapakların yenilenmesinin şart olduğunu söyledi. Konserve kapaklarında kabarma veya bombeleşme görülmesi durumunda, o konserve kesinlikle tüketilmemeli.

Zehirlenme Belirtilerine Dikkat Edin

Konserve zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle tükettikten 12 saat sonra ortaya çıktığını ifade eden Dr. Sarıkaya, bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü ve solunum problemi gibi semptomlar görüldüğünde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenme adına yapılan bu hazırlıklarda hijyen kurallarına uyulmasının büyük önem taşıdığını belirten Sarıkaya, vatandaşlara sağlıklı ve dikkatli bir kış geçirmelerini diledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans