Kış mevsiminin sevilen meyvelerinden nar, içerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncini artırıyor.
Uzmanlar, narın antioksidan özelliğinin yanı sıra birçok hastalıkla mücadelede faydalı olduğuna dikkat çekiyor.
NAR SUYU VE ARTER SAĞLIĞINA FAYDALARI
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, narın biyoaktif bileşenleri sayesinde "süper besin" olarak kabul edildiğini belirtiyor. Nar suyunun günlük 50 ml tüketiminin arterlerde plak oluşumunu azalttığını ve kan lipitlerini düşürdüğünü ifade eden Öten, “Narın çekirdeği cilt esnekliğini artırır ve yaşlanma belirtilerini geciktirir” dedi.
NAR KABUĞUNUN FAYDALARI
Narın kabuğunun da önemli sağlık yararları bulunuyor. Uzm. Dyt. Öten, nar kabuğunun kurutulup çay olarak tüketilmesinin ishali kesmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca, narın içeriğinde bulunan ürolitin A maddesi, yaşlanmayı geciktirici ve kanser önleyici etkiler gösteriyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE NARIN FENOLİK BİLEŞENLERİ
Narın bağışıklık sistemine olan katkılarına değinen Öten, “Nar meyvesinin yüzde 50’si fenolik bileşiklerden oluşur ve bunlar güçlü birer antioksidandır” diyerek, narın C vitamini, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içerdiğini söyledi. Narın glisemik indeksinin düşük olması sayesinde diyabet hastalarına da önerildiğini belirtti.
Pazar yerlerinde nar satışları artmış durumda. Pazarda nar satan Muammer Candemir, "Geçen yıla oranla satışlarımız biraz daha arttı, çünkü soğuk havalarla birlikte nar tüketimi artıyor" dedi. Ayrıca, pazara nar almaya gelen bir vatandaş, “Çarşıdan aldım bir tane, eve vardım bin tane, o da budur” diyerek narın popülerliğini vurguladı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)