Kış aylarının gözde meyvelerinden nar, içerdiği antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cilt sağlığını koruyor.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte nar tüketimi hızla artarken, uzmanlar narın sağlık açısından birçok faydasını vurguluyor. Yüksek antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini destekleyen nar, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde de vücut direncini artırıyor. Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, narın hem meyvesinin hem de çekirdeğinin içerdiği biyoaktif bileşenlerle kalp-damar sağlığını korumaya, cilt elastikiyetini artırmaya ve menopoz dönemindeki kadınlara fayda sağlamaya yardımcı olduğunu belirtiyor.
Narın günlük 50 ml suyu arterlerde plak oluşumu riskini azaltırken, kan lipitlerini düşürüp, yüksek tansiyonu dengeleyici etkiye sahip. Diyabetik hastalar için de uygun bir alternatif olarak görülen nar suyu, düşük glisemik indeksi sayesinde güvenle tüketilebiliyor. Ayrıca, çocukların bağışıklığını desteklemek adına her gün yarım nar tüketimi tavsiye ediliyor.
Nar kabuğunun da çay şeklinde tüketilmesi özellikle sindirim sorunlarına karşı fayda sağlıyor. Nar kabuğu, büzüştürücü etkisiyle ishali kesmede kullanılırken, içerdiği ürolitin A bileşiği yaşlanmayı geciktirici ve antikanserojen özelliklere sahip.
Narın kış mevsiminde sofralarda daha fazla yer alması, pazarcılar arasında da memnuniyetle karşılanıyor. Pazarda nar satan Muammer Candemir, soğuk havalarda nar, portakal ve mandalina tüketiminin arttığını belirterek, satışlarda geçen yıla oranla artış gözlemlediklerini ifade ediyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)