Uzmanlardan Uyarı: Ketojenik Diyet Uzun Süreli Uygulanmamalı
Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, son yıllarda popüler hale gelen ketojenik diyetin kalp, böbrek ve kemik sağlığı üzerindeki olası risklerine dikkat çekti. Diyetisyen Enez Baş, bu diyetin kısa süreli ve hekim kontrolünde uygulanabileceğini, ancak uzun süreli ve sürdürülebilir bir diyet programı olmadığını vurguladı.
Ketojenik diyet, 1911 yılında epilepsi nöbetlerini kontrol altına almak amacıyla Parisli bir doktor çifti tarafından geliştirildi. Diyetin yüksek yağ, düşük karbonhidrat prensibiyle çalıştığını belirten Enez Baş, Mayo Klinik'in diyetin epilepsi üzerindeki etkilerini ortaya koymasıyla diyetin yaygınlaştığını ifade etti.
Ancak, ketojenik diyetin ciddi yan etkilerinin olabileceğini belirten Baş, özellikle yüksek protein ve yağ içeriğinin kalp, böbrek ve kemik sağlığı için riskler taşıdığını söyledi. Diyet sırasında aşırı susama, baş ve karın ağrısı, bulantı, ishal gibi yan etkilerin görülebileceğini vurgulayan Enez Baş, bu diyetin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ve bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyebileceğini ekledi.
Uzman, ketojenik diyetin 3 hafta ile birkaç ay arasında yapılabileceğini, ancak normal beslenmeye aşamalı bir geçişin gerekli olduğunu belirtti. Ayrıca, daha esnek ve az kısıtlayıcı diyetlerin, özellikle obez bireyler ve sporcular için daha uygun olabileceğini söyledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)