Karpuzun faydaları nelerdir?
Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz. Peki karpuzun faydaları neler? Karpuz, magnezyum, potasyum, A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri barındıran bir meyvedir. Karpuz, karotenoidler, likopen ve cucurbocitrin gibi antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallere karşı da savaşır.
Kan basıncını düşürme ve sinir fonksiyonlarını desteklemeyi sağlayan potasyum ve tüketilen proteinleri parçalamada rol alıp, bağışıklığı güçlendiren B6 vitamini açısından zengindir. Biotin, B1 vitamini, bakır, magnezyum barındıran önemli kaynaklardandır. Bir porsiyon yani 200 gramlık bir karpuz 60 kalori olmasıyla da iyi bir diyet besinidir. 200 gram karpuz 15 gram karbonhidrat, 0,80 gram lif ve 8 miligram likopen içermektedir.
İçinde bulundurduğu A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığını destekler, dehidrasyonu önler, özellikle içerisinde yer alan karotenoidler damarların sertleşmesi, kan pıhtıları, felç ve kalp krizi riskini azaltarak kalp sağlığını korur.
Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sı karşılayabilecek nitelikte olan karpuzun faydaları şunlardır:
Sindirimi düzenleyip, kabızlığı, hazımsızlığı önler
Dehidrasyonu önler
Kan basıncını düzenler, tansiyonu kontrol altına alır
Diyabet, obezite, kalp ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltır
Kolajen üretimini arttırır, cildi nemlendirir
Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur
İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir
Karpuz tüketimi kas ağrılarını azaltır
Diüretiktir, doğal bir idrar söktürücüdür
Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir
Vücutta yağ birikimini engeller
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)