Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, rüzgârlı havalarda soba kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Sobayı uyumadan önce mutlaka söndürün ve evinizi havalandırmayı ihmal etmeyin" dedi.
Çekirge Devlet Hastanesi’nde görev yapan Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, kış aylarında soba kullanımına bağlı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz ve tatsız olması nedeniyle zehirlenme durumunun fark edilmesinin zor olduğunu belirten Dr. Keski, özellikle rüzgârlı havalarda soba kullanımının tehlikeyi artırdığını söyledi.
"Karbonmonoksit gazı, kandaki oksijenin taşınmasını engeller ve dokuların oksijenle beslenmesine mani olur. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme yol açabilir. Sobayı kullandıktan sonra uyumadan önce mutlaka söndürmelisiniz. Ayrıca soba ve şofben kullanılan odaların düzenli olarak havalandırılması gerekiyor," diyen Dr. Keski, karbonmonoksit zehirlenmesinde dikkat edilmesi gereken belirtileri de sıraladı.
Belirtiler ve İlk Müdahale
Karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yorgunluk ve bitkinlik hissi olduğunu belirten Keski, "Bu tür durumlarda odayı hemen havalandırın, kişiyi temiz havaya çıkarın. Ancak semptomlar geçmiyorsa, uyku hali veya bilinç kaybı varsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun," ifadelerini kullandı.
Baca Bakımına Dikkat!
Karbonmonoksit zehirlenmesini önlemek için bacaların düzenli bakımının önemine de değinen Dr. Keski, "Baca, çatıdan en az bir metre yukarıda olmalı ve yetkili kişilerce bakımı yapılmalı," diyerek uyarılarını tamamladı.
Vatandaşların kış aylarında bu tür kazalardan korunmak için önerilere dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, alınacak basit önlemlerle hayati risklerin önlenebileceğini vurguluyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)