Gümüşler Beldesi’nde vatandaşa hayatı adeta zehir eden kalsit firması, bu kez de gözünü İlhanlı Mahallesi’ne dikti.
Firma yetkilileri, boş salonda bilgilendirme toplantısı düzenledi
Geçtiğimiz ay Gümüşler’de uygulayacağı maden ocağı sahasının genişletilmesine ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısını kasaba yerine sanayi sitesinde yaptığı için tepki alan firma, geçen hafta ise İlhanlı Mahallesi’nde uygulanacağı kapasite artışı ve tesis ilavesi gibi konulara yönelik bilgilendirme toplantısını da boş salonda gerçekleştirdi.
Yeterli duyuru yapılmadan adeta vatandaştan gizlenerek yapılan ‘vatandaşı bilgilendirme toplantısına’ İlhanlı Mahallesi’nde ikamet eden hiçbir vatandaşın katılmaması dikkat çekti.
Gümüşler Beldesi sınırları içerisinde usulüne uygun olmayan yöntemlerle kalsit madeni ürettiği gerekçesiyle belde halkı tarafından büyük tepki gösterilen Nanokal Maden Sanayi A.Ş. ve aynı firmaya ait Mikrokal Maden A.Ş. firmasının yetkilileri, geçtiğimiz ay yasal bir zorunluluk olan “ÇED Sürecinde Halkı Bilgilendirme ve Sürece Katılım” toplantısı düzenledi.
Belde sınırları içeresindeki kalsit maden ocağı üretim alanı sınırlarının genişletilmesine ilişkin firma yetkilileri tarafından düzenlenen toplantı, Gümüşler Beldesi sınırları içinde yapılması gerekirken, adeta bölge halkından gizli bir şekilde Ata Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilmişti.
FİRMANIN YAPTIĞI HUKUKA UYGUN DEĞİL
Gümüşler halkını yakından ilgilendiren bilgilendirme toplantısının, Gümüşler halkından gizlenerek, Sanayi Sitesi’nde yapılmasına tepki gösteren Gümüşler Belediye Başkanı Bayram Uzun da firma yetkililerine tepki göstererek, “Böylesine önemli bir konuda halkın katılımı göz ardı edilemez. Bu tür süreçler şeffaf ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmelidir” ifadesini kullanmıştı.
GÜZELİM KASABAYI YAŞANMAZ HALE GETİRDİLER
Toplantı bittikten sonra toplantıdan haberdar olan belde sakinleri ise firmanın beldede usulüne uymayan şekilde faaliyet yürüttüğünü ileri sürerek, “Olur olmaz zamanlarda dinamit patlatıyorlar; evlerimizin duvarları çatlak. Yerleşim alanının üzeri sürekti toz bulutu ile kaplı oluyor. Meyve bahçelerimiz batma noktasına geldi. Arıcılık dahi yapamıyoruz, toz bulutu nedeniyle nefes alamıyoruz. Güzelim kasabamızı yaşanmaz hale getirdiler” diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.
FİRMA, GÖZÜNÜ İLHANLI’YA DİKTİ
Aynı firmanın yetkilileri, geçtiğimiz hafta içerisinde de şirketin İlhanlı Mahallesi sınırlarında kalan tesisleri için, maden ocağının genişleme alanı, kapasite artışı ve tesis ilavesi ile, bu uygulamalarla mahallede yaşanabilecek olumsuzluklar konusunda vatandaşı bilgilendirmek için İlhanlı Mahallesi’ndeki Alyans Düğün Salonunda ‘bilgilendirme toplantısı’ düzenledi.
BOŞ SALONDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
9 Ocak Perşembe günü iki aşamalı olarak öğleden önce ve öğleden sonra gerçekleştirilen toplantılara, İlhanlı Mahallesi’nde ikamet eden tek bir vatandaş bile katılmadı.
Firma yetkilisi ve görevlisi 5 kişinin katılımı ile düzenlenen toplantıda, firma adına söz alan bir çevre mühendisi, kalsit maden ocağı sahasının genişletilmesi, kapasite artışı ve tesis ilavesiyle gerçekleşebilecek olumsuzlukları anlattı.
Yeterli duyuru yapılmadığı için kimsenin katılmadığı toplantıda boş salona hitap eden çevre mühendisi, Kırma Eleme Öğütme Tesisi Kapasite Artışı ve Kaplama Tesisi ’ne ilişkin nasıl bir yol izleneceği paylaşıldı. Çevre Mühendisi Polat tarafından yapılan sunumda şantiye sahası ve çevresinde alınacak tedbirlere dair bilgiler verdi.
TOZ BASTIRMAK İÇİN SU KULLANACAKLARMIŞ!...
Projenin çevresel etkilerini en aza indirmek amacıyla çeşitli önlemler alındığını ve projeden kaynaklı çevresel etkiler olacağını ifade eden çevre mühendisi, oluşabilecek toz ve gürültü konusunda yönetmeliklere uygun hesaplamalar yapılarak gerekli modellemeler uygulanacağını, personel için koruyucu ekipman sağlanacağını anlattı.
Katı atık ve su kullanımı konusunda personel kaynaklı atıkların belediyenin altyapı sistemiyle bertaraf edileceğini belirten çevre mühendisi, toz bastırma için su kullanılacağını ancak atık su oluşumum minimum düzeyde kalacağını belirtti.
3 VARDİYA ÇALIŞACAK
Kurulacak tesisle kırma ve öğütme kapasitesinin üç vardiyada olacağını kaydeden firma yetkilisi, toplam kapasitenin 2 milyon 400 bin ton civarında olmasının beklendiğini belirtti.
Yetkili, “Yeni projeyle birlikte ocak kapasitesinde bir değişiklik yapılmayacaktır. Ancak kırma, eleme ve öğütme tesisinin toplam kapasitesinin üç vardiya çalışmayla 2 milyon 400 bin ton olması planlanmıştır. Ayrıca, kaplama tesisinin kapasitesi yıllık 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Projenin mevcut ve planlanan kapasiteleri raporumuzda tablo halinde detaylı olarak sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
İLHANLI SAKİNLERİ YENİDEN TOPLANTI İSTİYOR
Bilgilendirme toplantısından haberdar olmadıklarını belirten vatandaşlarda, “Mahallemizde toplantı yapılacağını dair bir anons yapılmadı. Firma yetkilileri iki gazeteye toplantıyla ilgili ilan verdiklerini belirtmişler. Ancak bu mahallede gazete bayi bile yok. Bizim toplantıdan haberimiz olmadı. En azından bir anons yapılabilirdi. O nedenle yeniden bir toplantı yapılarak, mahallemizde yapılacak çalışmalara dair bilgilendirme istiyoruz” dediler.
"BAŞKAN UZAN'DAN KALSİT FİRMASINA SERT TEPKİ!" HABERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN…
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)