Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yoracağını belirterek, sağlıklı bir kişinin haftalık kırmızı et tüketiminin 350-500 gram arasında olması gerektiğini söyledi. Damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerde ise bu miktarın daha da azaltılması gerektiğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Alıcı, sağlıklı bir bayram geçirmek için şu önerilerde bulundu:
Bayram tatili boyunca her gün düzenli olarak en az bir saat yürüyüş yapılmasını da tavsiye eden Alıcı, sakatat tüketiminden de kaçınılması gerektiğini belirtti. Özellikle dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi organların yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları için büyük risk oluşturduğunu vurguladı. Kalp hastalarının et tüketimini az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama olarak yapmalarını önerdi.
Alıcı, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Taze etlerin sindirimi zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi güçtür. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi.
Fazla kırmızı etin yanı sıra ağır yemekler, pastalar ve tatlılarda da aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Gökhan Alıcı, “Ağır yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu nedenle yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemekler kalbi zorlayacaktır” diye konuştu.
Alıcı, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Fazla tuz miktarının kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabileceğini ifade etti. Günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında tutulması gerektiğini hatırlattı.
Muhabir : İHA
Yorumlar (0)