Madencilik sektöründe kadınların sahadaki varlığı giderek artıyor.

Türkiye Madenciler Derneği Denetleme Kurulu Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Şeyda Çağlayan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların madencilik sektöründe sahada aktif rol üstlendiğini belirtti.
Çağlayan, “Son yıllarda kadın madenciler farklı platformlarda bir araya gelerek örgütlenmeye başladı. Özellikle kurumsal şirketlerde kadın istihdamı konusunda ciddi ilerlemeler var. Artık sahada çalışan, iş makineleri kullanan, patlatma uzmanı olan çok sayıda kadın var. Bu beni gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.
Kadın istihdamını artırmak için eğitim ve mentörlük programlarının önemine dikkat çeken Çağlayan, kadın öğrencilere destek vermek için çalıştıklarını ve staj olanaklarıyla kadınların rahat edebileceği ortamlar oluşturduklarını dile getirdi.
Kadınların maden sahalarında aktif olarak çalışmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, “Madencilik sektöründe iş makinelerini, vinç ve ekskavatör gibi ekipmanları kullanabilen operatör kadınların eğitimi ve istihdamı benim en büyük hayalimdi. Bu artık gerçekleşmeye başladı ve ülkemizde de aşama kaydedildi.” dedi.
ENERJİ SEKTÖRÜNDE DE KADIN İSTİHDAMI ARTIYOR
Hidroelektrik Santralları Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) Başkanı Elvan Tuğsuz Güven ise kadınların iş dünyasında erkeklerle eşit şekilde yer almasının önemine vurgu yaptı.
Güven, “Enerji sektörü genellikle erkek yoğun bir sektör olarak bilinmekle birlikte, artık daha fazla kadın istihdam ediliyor olması bizler için sevindirici. HESİAD olarak yönetim ve denetim kurullarımızda kadın temsilini güçlendirerek sürdüren bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ayrıca bir kadın yöneticinin başkanlık ettiği bir sektör kuruluşu olarak derneğimizin bu anlamda kıymetli bir örnek teşkil ettiğine inanıyoruz.” dedi.
MADENCİLİKTE CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Maden Mühendisi Nursun Şirvancı da madencilik sektöründe kadın istihdamının artmasının şirket yönetim politikalarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.
Şirvancı, “Mezun olan kadın mühendislerin deneyim kazanabilmesi için herkese eşit fırsatlar verilmesi gerekiyor. Cinsiyet eşitliğinin tüm alanlarda olduğu gibi madencilik sektöründe de sürdürülebilir olarak devam etmesi en büyük arzumuz.” ifadelerini kullandı.
Sektörde kadın istihdamının artırılması gerektiğini belirten Şirvancı, “Doğaya, insana ve çevreye saygılı, sürdürülebilir madencilik anlayışıyla çalışma ortamlarında cinsiyet eşitliğinin uygulandığı, eşit hak ve fırsatların olduğu, kadın istihdamının yüzde 20’lerin üzerine çıktığı bir madencilik sektörü diliyorum. Kadınlarımıza, kendilerine inanmalarını ve hayallerinin her daim peşinden koşmalarını öneriyorum.” diye konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)