• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Jeoloji Mühendisliği bölümü yeniden öğrenci alacak


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 2023-2024 güz yarıyılında yeniden öğrenci alacak.

Jeoloji Mühendisliği bölümü yeniden öğrenci alacak

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 2023-2024 güz yarıyılında yeniden öğrenci alacak. 
Üniversite ile 1992 yılında kurulan, 2014 yılından itibaren fazla mezun veren tüm bölümler gibi öğrenci tercihinde ciddi azalmalar görülmeye başlanmasıyla YÖK tarafından kontenjan verilmeyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, YKS 2023 yılı kılavuzunda 10 öğrenci kontenjanı ile yeniden aktif olan programlar arasında yerini aldı. 
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümüne tekrar öğrenci alınmasının memnuniyet verici olduğunu, Jeoloji Mühendisliğinin iş bulma sorunu olmayan mühendislik bölümlerinden biri haline geldiğini belir ten Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç, “Jeoloji Mühendisliği; temel jeolojik özelliklerin belirlenmesinden, yeraltı kaynakları ile yeraltı sularının aranmasına ve jeolojinin, mühendislik ve çevre sorunlarına uygulanmasına kadar değişik alanlarda hizmet veren mühendislik dalıdır” dedi. 
Mühendislerin yapıların tasarımı, korunması ve hatasız şekilde inşası için jeolojik bilgilerden yararlandığını ve jeoloji mühendisleriyle birlikte çalış tıklarını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Korkanç, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Üniversite ile aynı 1992 yılında kurulmuş ve 1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında örgün öğretime, 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında ise ikinci öğretime öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. 2002-2003 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren ikinci öğretime ara verilmiş ve 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında tekrar öğrenci alınarak ikinci öğretime başlanmıştır. 2014 yılından itibaren ülkemizde fazla mezun veren tüm bölümler gibi öğrenci tercihinde ciddi azalmalar görülmeye başlanıştır. Sonraki yıllarda da YÖK tarafından yerleşen öğrenci sayısının belirtilen değerlerden aşağıya düşmesi nedeniyle kontenjan verilmemiştir. Son dönemlerde ülkemizde Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanları, sadece Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerdeki üniversitelerde dolmuş ve bu kontenjanlar da 250-300 civarındadır. 
Azalan kontenjanlar nedeniyle mezun sayısının da oldukça düşük olması sonucunda iş bulma sorunu olmayan mühendislik bölümlerinden biri haline gelmiştir. Kahramanmaraşlı merkezli depremlerden sonra da açıkça görüldüğü gibi başta yanlış yer seçiminin can ve mal kaybında ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde yaşanan çok sıkıntılı sürecin ülkenin jeolojik un surlarının yeterince iyi anlaşılamamış olmasından kaynaklandığı bir kez daha çok açık olarak görülmüştür. Birçok yerel yönetim, yeni yer seçiminde daha ti tiz çalışmalar yürütmesi gerektiğini geç de olsa anladığını düşünmekteyiz. Bu tür doğa kaynaklı afetlerin her zaman yaşanabileceği olgusunu hiçbir zaman göz ardı etmeyen Jeoloji Mühendisliği Bölüm yönetimi,85 milyona yaklaşan dinamik nüfusu ile yaşadığı coğrafyanın jeolojik olarak dünyanın en riskli bölgelerinde yer aldığı gerçeğinden hareketle, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan Uslu’ya azalan mezunların gelecekte yetmeyeceği, zaten eğitim öğretimin aktif olarak devam ettiği, personel altyapısı, fiziksel modern mekanları ile yeniden YKS kontenjanının verilmesi konusunda desteği istenmiş ve bu istek, Rektörümüzün büyük çaba ları ile karşılık bulmuş ve YKS 2023 yılı kılavuzunda 10 öğrenci kontenjanı ile yeniden aktif olan programlar arasında yerini almıştır” diye konuştu. . 
Jeoloji Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimi haricinde Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin de başarı ile devam etmekte olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç, “Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün Lisans Programı, 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık bir program dır. Bölümümüz 3 Profesör, 3 Doçent, 6 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Dr. Araştırma Görevlisinden oluşan genç, dinamik ve yetkin akademik kadroya sahiptir. 
Yapılanması Genel Jeoloji, Mineraloji Petrografi, Maden Yatakları-Jeokimya ve Uygulamalı Jeoloji olmak üzere 4 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Jeoloji Mühendisliği Bölümü, derslikleri, öğrenci laboratuvarları ve araştırma mikroskopları ile donatılmış Yetkin Jeoloji Mühendisleri yetiştirmektedir. 
Kurulduğu günden itibaren 1300’den fazla mezunu birçok kamu ve özel sektörde başarılı çalışmaları yürütmekte, büyük projelerde diğer mühendislik disiplinlerindeki ekiplerle birlikte ortak çalışmalar yapmaktadır. Bölümümüzde ki çalışma grupları tarafından TÜBİTAK, KOSGEB, Kutup Araştırmalarına yönelik çok önemli projeler de yürütülmektedir. Lisans veya Lisansüstü öğrenciler bu projelerde bursiyer olarak görev alabilmektedir” ifadelerini kullandı. 
YKS 2023’de ilk 5 tercihinde yerle şen adaylara başarılı olmak kaydıyla öğrenim hayatları boyunca her yıl 9 ay süre ile burs alacaklarının da yine kılavuzda belirtilmekte olduğunu işaret eden Prof. Dr. Korkanç, “ Bölgemizde en yakını Adana olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon ve Elazığ gibi büyükşehirlerdeki üniversite lerle birlikte sadece 12 bölüme YKS 2023 yılında sadece 325 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. Bu önemli üniversiteler arasında Bölümümüzün kontenjanının yer almasında, TÜBİTAK tarafından her yıl yayınlanan Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizinde yer bilimleri ve çevre başlığında bölümümüzün Yetkin Üniversiteler arasında olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. 
2023 YKS’de tercih yapacak arkadaşlara, barınma sorunu olmayan bir üniversitede okuyarak, önlerine ve geleceklerine yönelik planlamalarında akıllarında gelecekte iş bulma kaygısının olmayacağını ayrıca tekrar belirterek, doğayı seven araştırmacı gençleri bölümümüze içtenlikle davet ediyorum. Son olarak, tüm adaylarımıza ve aileleri ne, emekleri geçen tüm öğretmenlerine başarılar diliyorum” şeklinde konuştu. 

Muhabir :
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans