Ispanak zehirlenmesi iddiaları pazarcıyı vurdu
Ispanaktan ayırt edilemediği için karıştığı ıspanakla birlikte tüketilen ve gıda zehirlenmelerine yol açan “Güzelavrat otu” demir deposu ıspanağın tahtını yerle bir etti. Niğde’de pazar tezgahını dolduran kışın sevilen sebzesi ıspanağa mesafeli duran müşteri, ıspanak satışlarını yüzde 10’a kadar düşürdü.
Türkiye’nin birçok bölgesinde “ıspanak zehirlenmesi” iddialarının gündeme gelmesi, üreticileri ve pazarcı esnafını zor durumda bıraktı.Yakın zamanda Niğde merkez ilçeye bağlı Karaatlı köyünde de benzer zehirlenme vakalarının görüldüğü bilgisi kamuoyuna yansıdı ve vatandaşı kışın en sevilen sebzelerinden olan ıspanağa karşı temkinli davranmaya sevk etti.
Ispanak zehirlenmesi iddiaları Niğde’de satışları düşürdü; üretici Ayşe Aydın, “Zehirlenme ıspanaktan değil, yabani ottan” dedi. Niğde’nin Bor ilçesinde yıllardır ıspanak üreticiliği yapan Ayşe Aydın ve Hasan Aydın çifti, yaşanan gelişmelerin tezgâhlara yansıdığını ve satışların ciddi şekilde düştüğünü söyledi.
“SATIŞLARIMIZ YÜZDE 10’A KADAR DÜŞTÜ”
Bor ilçesinde Pınarbaşı mevkisinde üretim yapan Ayşe Aydın, uzun yıllardır aynı işi yürüttüklerini belirterek şimdiye kadar hiçbir müşterisinin ıspanak nedeniyle zehirlendiğine dair şikâyette bulunmadığını ifade etti. Aydın, “Satışlarımız yüzde 10’a kadar düştü. Böyle bir şey olamaz. Ben 42 senedir ıspanak yetiştiriyorum, hiçbir zehirlenme olayı yaşamadım, yaşatmadım. Müşterilerimizden de böyle bir geri dönüş olmadı” dedi.
“ZEHİRLENME ISPANAKTAN DEĞİL’’
Aydın, açıklamasında yaşanan zehirlenme vakalarının ıspanaktan kaynaklanmadığını vurgulayarak, doğadan toplanan bazı farklı otların bu duruma yol açtığını söyledi. Televizyonlarda da benzer açıklamalar yapıldığını hatırlatan Aydın, “İnsanlarımız dağdan, taştan topladıkları otları ‘şifa’ diye pişirip yiyor. Zehirlenenlerin güzelavrat otu tükettiği söylendi. Ancak ıspanak suçlandı” diye konuştu.
TEZGAHLARDA TEDİRGİNLİK
Aydın, vatandaşların pazara geldiklerinde tedirgin davrandığını ifade ederek, “Ispanak değil, başka bir otun zehirlediğini söylüyoruz. Yine de insanlar korkuyor, haklı olarak tedirginlik var” sözlerini kullandı.
“İYİ ISPANAK RENGİNDEN ANLAŞILIR”
Ispanak seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşan Aydın, rengin en önemli faktör olduğunu belirterek, “Vatandaş ıspanağın rengine bakacak. Sarı olmayacak, yeşil olacak. Hatta biraz koyu yeşile çalan, temiz görünen ıspanak tercih edilmeli. Zaten ürün kaliteliyse görünüşünden belli olur” dedi.
Üretim sürecine ilişkin de bilgi veren Aydın, tarlanın sürülmesinden gübreleme aşamalarına kadar her işlemi özenle gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Ayşe Aydın, vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Ispanak yıllardır sofralarımızda olan doğal bir ottur. Asırlardır tüketilir, bugüne kadar böyle bir zehirlenme yaşanmadı. Kimse bu iddialara inanmasın” dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)