• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?


Isırgan otu faydaları nelerdir, ısırgan otu ne işe yarar, ısırgan otu çayı nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu faydaları nelerdir, ısırgan otu ne işe yarar, ısırgan otu çayı nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Isırgan otu oldukça kolay bulunabilen yaygın bir bitkidir. Birçok bölgede yetişebilir ve genellikle nemli topraklarda büyür. ‘Urticaceae’ familyasına ait olan ısırgan otu genellikle Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerinde görülmektedir. Isırgan otu adını saplarında ve yapraklarında bulunan kılcal oluşumların içerisinde bulunan asidin temas edilen bölgeyi tahriş etmesinden alır. Isırgan otu toplanırken üzerindeki asidik bölgelerin temizlenmesi gerekir. Aksi halde tende temas ettiği bölgelerde tahriş ve kaşıntı oluşturabilir. Isırgan otu çok uzun yıllardır birçok alanda kullanılmaktadır. Antioksidan etkileri bulunan ve içeriğinde birçok vitamin, mineral, doğal yağlar, amino asitler ve polifenoller içeren ısırgan otunun kullanım alanları genellikle gıda, bitkisel ürünler ve boyalar olmuştur. Aynı zamanda kozmetik ve tekstil sektörlerinde de kullanıldığı görülmektedir.


Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu A vitamini, B vitamini, C vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, aminoasitler ve polifenoller açısından oldukça zengin bir bitkidir. Zengin içeriği sayesinde de oldukça faydalı bir bitki olan ısırgan otu, vücutta antioksidan olarak görev yapar.
Isırgan otunun faydaları aşağıdaki gibidir:

Isırgan otu, dış etkenler sonucu ortaya çıkan bir alerji olan saman nezlesinin belirtilerinin hafifletilmesi için yararlı olabilir.
Isırgan otu, hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncını düşürerek semptomların azaltılmasında etkilidir.
Isırgan otu, iyi huylu prostat büyümesi durumunda semptomların azalmasında etkili olabilir.
Kan şekerini düzenleyerek diyabet üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Antiinflamatuar etkisi sayesinde iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olabilir.
Krem formunda kullanıldığında eklem ağrılarına iyi gelebilir.
Egzama ve kepek gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir.
İdrar söktürücü etkisi sayesinde idrar yolu problemleri için faydalı olabilir.
Ödem attırıcı etkisi bulunur. Bu sebeple kilo kaybı içinde kullanıldığı bilinir.
Akciğer hastalıklarına iyi gelir.
Isırgan Otu Ne İşe Yarar?
Isırgan otu çeşitli yararları bulunan ve sık tercih edilen bir bitkidir ve vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ödem attırıcı bir etki yaratarak hem kilo kaybını destekleyebilir hem de idrar yolları için oldukça faydalıdır. Isırgan otunun bir diğer faydası işe saç derisine ve saç sağlığına olan olumlu etkileridir. Saçta kepek problemini ve egzamanın semptomlarını iyileştirme konusunda başarılı olduğu görülmüştür.

Isırgan Otu Nasıl Tüketilir?
Isırgan otu birçok farklı şekilde tüketilebilir. En yaygın tüketim şekli kurutularak çay formunda ve haşlama yöntemi ile yemek olarak tüketilmesidir. Isırgan otunun tahriş edici etkisinin ortadan kaldırılması için bir miktar haşlanması ya da buharda pişirilmesi gerekebilir. Bu sayede salatalarda, yemeklerde, bitkisel içeceklerde güvenle kullanılabilir. Aynı zamanda ısırgan otunun diğer kullanım alanları ise kurutulduğunda baharat olarak ve soslarda kullanılmasıdır. Isırgan otu saç sağlığı için şampuanların içeriğinde ve kremlerin içeriğinde de bulunabilir.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Isırgan otunun kurutularak ya da taze olarak çay haline getirilmesi en yaygın olarak kullanıldığı şekillerden biridir. Isırgan otu çayı demleme yöntemi ile hazırlanarak tüketilebilir.
Bir kişi için ısırgan otu çayı tarifi:

Öncelikle 2 yaprak taze ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu bir bardağa alınır.
Üzerine bir bardak kaynamış su eklenerek ortalama 10- 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Sonrasında süzülerek tüketilebilir.
Isırgan Otu Çayı Ne İşe Yarar?
Isırgan otu çayı içeriğindeki vitaminler, mineraller ve aminoasitler ile birçok hastalığa ve semptoma iyi gelmesi ile bilinir. Özellikle egzama, saç dökülmesi, kepek gibi deri problemlerine iyi gelmesi ile bilinir. Aynı zamanda ısırgan otu idrar söktürücü bir etkiye sahiptir ve mesane problemlerine iyi gelebilir. 
Isırgan otu çayı ödem attırıcı etkisi sayesinde kilo vermek isteyen kişilerce de kullanılır. Aynı zamanda idrar söktürücü etkisi mesane hastalıkları bakımından faydalıdır. Kan şekerini düzenleme ve diyabete iyi gelme etkisi de bilinen faydaları arasındadır.

Isırgan Otu Zararları Nelerdir?
Isırgan otunun tüketilmesi çoğu zaman faydalıdır. Kurutulması ve pişirilmesi halinde güvenle tüketilebilen bir bitki türüdür. Ancak ısırgan otu bazı istenmeyen durumlara da sebep olabilir. Isırgan otunun en çok bilinen yan etkilerinden biri yüzeyinde bulunan kılcal oluşumların içerdiği asitlerin cilde temas etmesi durumunda cildi yakması ve tahriş etmesidir. Kılcal bölgelerde bulunan asidik oluşumların tene temas etmesi durumunda temas edilen bölgede kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Isırgan otu gebe kadınlar için risk faktörü olabilir. Isırgan otu rahim kaslarının hareketine sebep olarak erken doğum ihtimalini arttırabilir. Aynı zamanda kan sulandırıcı, şeker ilacı, idrar söktürücü ilaçlar ve tansiyon hapı gibi ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu sebeple bu tip ilaçları kullanan kişiler ısırgan otunu tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışmalıdır. Aksi halde istenmeyen olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.

Isırgan Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Isırgan Otu Çayı Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu özellikle alerji, kansızlık, mesane enfeksiyonları ve diyabet gibi hastalıklar üzerinde oluşturduğu olumlu etkileri ile bilinir. Aynı zamanda saç ve cilt sağlığı bakımından da oldukça faydalıdır.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Isırgan otu çayını hazırlamak için bir bardak kaynamış suyun içine 2 yaprak taze ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş formda ısırgan otu eklenir. Ortalama 15 dakika demlenen çay süzülerek tüketmeye hazır bir hale gelir.

Isırgan Otu Saça Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu egzama ve saçta oluşan kepeğin giderilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda ısırgan otunun saç dökülmesini önleyici ve saç derisini nemlendirme etkisi de bilinir.

Taze ısırgan otu faydaları nelerdir?
Isırgan otunun taze bir şekilde kullanılması özellikle iltihaplar üzerinde etkilidir. İdrar söktürücü olarak da görev yapan ısırgan otu böbrek sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Vitaminler, mineraller ve antioksidan maddeler içerdiği için bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans