Yaz mevziminde artan ishale bağlı olarak sıvı ve elektrolit kaybının ölümlere neden olabildiği belirtilerek, bu dönemde bol bol su tüketilmesi, gıda güvenliğine özen gösterilmesi tavsiye edildi.
Yaz mevziminde artan ishale bağlı olarak sıvı ve elektrolit kaybının ölümlere neden olabildiği belirtilerek, bu dönemde bol bol su tüketilmesi, gıda güvenliğine özen gösterilmesi tavsiye edildi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, AA muhabirine, hava sıcaklıklarının artmasının ishal ve enfeksiyon hastalıkları üzerindeki etkisiyle alakalı açıklamalar yaptı.
Sıcak havanın doğrudan enfeksiyonlara sebep olmadığını fakat özellikle sıcak ortamda besinlerin sağlıklı şekilde korunabilmesinin zorlaştığını söyleyen Azap, "Yüksek sıcaklıklarda, besinlerin içerisinde mikroorganizmalar üremeden muhafaza edilebileceği süre çok kısalıyor. Bu sebeple insanlar, gıdalarla mikroorganizmaları veya mikroorganizmaların ürettiği toksin adı verilen çeşitli maddeleri aldıkları için ishal olabiliyor." bilgisini sundu.
Azap, yaz mevsimlerinde ishal vakalarında bir artış olduğunu, ishalin, vücudun elektrolit ve mineral dengesini bozduğunu söyledi.
Vücut sıvılarında elektriği iletebilen maddeler olarak tanımlanan elektrolitlerin, tuzlar, asitler veya bazlardan oluştuğunu ve vücuttaki su dengesini ve kanın pH değerini düzenlediğini, sinir ve kas hücrelerinin işlevleri için önem taşıdığını anlatan Azap, "Bu sebeple ishal, özellikle vücudun sıvı elektrolit ve mineral dengesini korumakta zorluk çeken küçük çocuklar ve ileri yaşlardaki kişiler için tehlikeli olabilir. Aslında ishalin kendisi öldürmez ama ishalin sebep olduğu sıvı ve elektrolit kaybı ölümlere neden olabilir." sözlerini dile getirdi.
BOL SIVI ALMAYA DİKKAT EDİLMELİ
Azap, ishal rahatsızlığı yaşayan kişilerin bol sıvı almasının sağlığının korunması için oldukça önemli olduğunu belirterek, "Bu kişilerin bol bol sıvı tüketmeye dikkat etmeleri çok önemli, çünkü kaybedilen sıvı ve mineraller yerine konulmalı." diye konuştu.
Genellikle ishalin hiçbir tedaviye gerek olmadan düzeldiğini ifade eden Azap, vücudun ishalle toksini, mikroorganizmayı, bakteriyi veya virüsü dışarı atmaya çalıştığını belirtti. Azap, bunların dışarı atılmasıyla birlikte kişinin birkaç gün içinde iyileştiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Beş günü geçen ishal vakası çok nadirdir, genellikle 2 ile 5 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu sürede kaybedilen sıvı ve mineraller alınmalı. Çünkü, 2-5 gün içinde gerçekleşecek sıvı kaybı ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Özellikle dış ortam bu kadar sıcakken zaten terleme ile çok fazla sıvı mineral, tuz kaybediliyorken bir de üzerine ishal eklenmesi ileri yaştaki kişiler ve küçük çocuklar için ölümcül olabilir.
İshali olan kişilerin bol su içmeleri önemli. İshal olunan dönemde kişi çok az idrara çıkıyorsa, bu vücudun susuz kaldığını göstergesidir. İshalle birlikte bulantı, kusma gibi reaksiyonlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda olacaktır."
KAPALI SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Tedbirli olunduğunda ishal riskinin önlenebileceğini belirten Azap, bunun için gıda güvenliğinin ilk sırada yer aldığına işaret etti. Azap, "Bir kere ishal olmamak adına gıda güvenliğine çok dikkat etmek lazım. Dışarıda bir şey yenecekse, temiz olduğundan emin olunmalı. Dışarıda, mümkün olduğu kadar pişmiş gıdalar ile beslenilmeli." dedi.
Su tüketiminde hijyenin de önem taşıdığını belirten Azap, sözlerine şunları ekledi:
"Su konusunda dikkatli olmak lazım, olabildiğince kapalı su tüketilmeli. Şebeke suları da klorlandığından güvenli, klorlama aşaması kontrol ediliyor. Ancak su kesintileri söz konusu olduğunda, su yeni geldiği zaman bu klorlama yetersiz ve eksik kalabiliyor. Eğer su kesintileri sık oluyorsa, o dönem için en azından su kaynatılarak tüketilmeli, imkan varsa kapalı su tüketilmeli.
Bu dönemde bulaşın olmaması için tedbirler de önemli. Çünkü bunların çoğu bulaşıcı. Özellikle ishale etken olan virüs ise bu başkasına da bulaşabilir. Bu nedenle el temizliği çok önemli. Tuvalet öncesi ve sonrasında, yemek hazırlama öncesi ve sonrasında, yemek tüketme öncesi ve sonrasında eller akan suyun altında sabunla temizlenmeli." diyerek konuşmasını bitirdi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)