Ihlamurun faydalarından yararlanmak için onu doğru şekilde demlemelisiniz. Ihlamur nasıl demlenir sorusunun yanıtı bu yazımızda.
Ihlamurun faydalarından yararlanmak için onu doğru şekilde demlemelisiniz. Ihlamur nasıl demlenir sorusunun yanıtı bu yazımızda.
Ihlamur Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kendine has kokusuyla hayatımıza sağlık katan ıhlamur, pek çok kişi tarafından yanlış demlenip tüketilir. Ihlamur çayını doğru demlemek, tüketmek ve ıhlamurun faydalarından yararlanmak için bu önerilere dikkat!
Ihlamurun Faydaları
1. Ihlamur Çayı Enflamasyonu Azaltabilir
Ihlamur, antioksidan özellikleri yüksek bir bitkidir. Bu antioksidanlar arasında özellikle kalp ve kardiyovasküler sistemde iltihaplanmaya karşı etkili olan quercetin de bulunur. Tiliroside ve kaempferol ise ıhlamur çayında yer alan ve serbest radikallerle savaşan, vücuttaki iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan diğer antioksidanlardır. Bu antioksidanlar sayesinde ıhlamur çayı, iltihaplanmanın neden olduğu kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
2. Hafif Ağrıyı Azaltabilir
Quercetin'e ek olarak, ıhlamur çayında ağrı ve krampları hafifletmeye destek olan nervine adı verilen bir antispazmodik madde bulunur. Nervine özellikle;
• Baş ağrısı
• Kas spazmları,
• Eklem ağrısı,
• ve adet ağrılarının hafiflemesine destek olabilir.
3. Ihkamur Kaygı Seviyesini Hafifletebilir
Yapılan bazı araştırmalar ıhlamur çayı kaygı seviyesinin düşmesine katkıda bulunabilir. Ihlamur bu rahatlamayı şöyle sağlar;
• Beyinde sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan bir kimyasal olan gama-aminobütirik asidi taklit eder.
• Hormon seviyeleri üzerinde küçük bir etkiye sahip olabilir ve gevşemeyi teşvik edebilir.
Ruh hali dalgalanmaları ve kronik stres sorunu olan insanların ılık bir bardak ıhlamur çayı ile rahatlama elde edbilecekleri düşünülmektedir.
4. Yüksek Tansiyonun Düşmesine Katkıda Bulunabilir
Ihlamur çayı, kan damarlarını genişletmeye ve kan basıncını düşürmeye destek olabilen tiliroside, rutoside ve klorojenik asit içerir.
5. Ihlamur Kalp Sağlığına Destek Olabilir
Tiliroside, rutoside ve klorojenik asidin antioksidan etkileri ayrıca kardiyovasküler sistemin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Tilirozid, kalpteki kas kasılmalarını düzenlemeye destek veren kalsiyum kanallarını etkileyebilir.
5. Uyku Kalitesini Artırabilir
Ihlamur çayındaki bitki bileşikleri, kaliteli ve derin uyumanızı destekleyebilecek yatıştırıcı özellikler gösterebilir. Bu sayede uyuduktan sonra daha dinç ve dinlenmiş bir şekilde uyanabilirsiniz.
6. Hazımsızlığa İyi Gelebilir
Eski çağlardan bu yana ıhlamur çayı hazımsızlığa karşı kullanılan bitki çayları arasında yer almaktadır. Ihlamur çayının bu etkisinin nedenleri şunlara dayanır:
• Hazımsızlığı yatıştırabilecek sıcaklığa ve neme sahip olması,
• Mide rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilecek antispazmodik özellikler içermesi,
• Bağırsaktaki spazmları hafifletmeye ve aşırı gazın yarattığı sorunları hafifletmeye yardımcı olabilecek niteliklere sahip olması.
7. Soğuk Algınlığı Semptomlarını Azaltır
Bir araştırmaya göre ıhlamur çayı özleri, soğuk algınlığı olan çocuklarda kulak enfeksiyonlarının komplikasyon riskini azaltabilen antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir . Ihlamur çayındaki bileşikler, kaslardaki gerilimi serbest bırakabilir ve kan dolaşımını hızlandırabilir ve ayrıca boğaz ağrısını yatıştırabilir.
8. İdrar Sökmeye Destek olabilir
Ihlamur ağacının iç kabuğu idrar söktürücü ve terletici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.
Bu etkilere özellikle quercetin, kaempferol ve p-kumarik asidin kombinasyonun neden olduğu öne sürülmektedir.
Ihlamur Nasıl Demlenir?
Ihlamur çayını demleme süresi çok önemli. Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır.
Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Ihlamur, üst solunum yolu enfeksiyonlarında olumlu katkıları olması nedeniyle özellikle kış aylarında tüketilir. Oysa Ihlamur tüketimi için herhangi bir ayı beklemeye gerek yoktur. Diğer aylarda da ıhlamur tüketiminizi sürdürürseniz ıhlamurun faydalarından daha fazla yararlanabilirsiniz. Tabii her şeyin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiği gibi ıhlamur tüketiminde de aşırıya kaçmamalısınız. Sınırları zorlamamak adına günde 2-4 fincan ıhlamur tüketmek yeterlidir.
Ihlamuru tüketirken içerisine kesinlikle şeker ilave etmeyin. Rafine şeker son derece zararlı olduğundan en yüksek faydayı sağlayabilmek için saf olarak tüketmek gerekir. Şekerin başlı başına zararlı olduğu kanıtlanmışken, bir de gün içerisinde tüketilecek birkaç fincan ıhlamura ilave edilmesi fayda yerine zarar verir.
Ihlamur Nasıl Yapılır?
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Açıkta Satılan Ihlamuru Yıkayın
Pazardan, aktardan açıkta aldığınız ıhlamurun üzerinde toz olabilir. Bu nedenle avucunuzun içine sıkıca alarak ince büyük bir süzgece koyabilir ve sudan geçirerek tozlarından arındırabilirsiniz.
Ihlamur Nasıl Toplanır
Ihlamurunuzu kendiniz toplayıp kurutacaksanız bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikle ıhlamur toplayacağınız ağaç şehrin içerisinde bir ağaçsa bu işe hiç girişmemenizi öneririz zira kirli havaya yıllarca maruz kalmış böyle bir ağaçtan toplanan ıhlamur ile sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Ülkemizde ıhlamur toplamak için en uygun zaman genellikle haziran ayıdır. Ancak toplama zamanı bulunduğunuz bölgeye ve iklime göre bir miktar değişebilir. Her meyve, sebze ve bitkide olduğu gibi ıhlamur toplarken de bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Ihlamurları dallardan koparırken çiçekleri ile birlikte saptaki ince yaprakları da almalısınız. Bu işlemi ellerinizle yapabileceğiniz gibi küçük bir budama makası yardımıyla da yapabilirsiniz.
Ihlamur Nasıl Kurutulur?
Ihlamurları topladıktan sonra sıra geldi kurutma aşamasına… Hemen tüm bitkilerin kurutmasında olduğu gibi nemden uzak bir bölge de yapılan kurutma işlemi her zaman daha sağlıklı olacaktır. Ortamda bulunan nem ıhlamurlarınızın küflenmesine neden olabilir. Ihlamuru kurutacağınız açık havadaki alanın tozsuz bir yer olması, üzerine toz birikmemesi açısından önemlidir. Ihlamurları kurutacağınız alana büyük bir bez serin. Topladığınız ıhlamurları serdiğiniz bezin üzerine çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Eğer üst üste gelirlerse ıhlamurların bir kısmı tam olarak kurumayabilir. Ihlamurları beze yayarken çiçeklerine ve ince yapraklarına zarar vermemeye özen gösterin. Kurutma işlemi, kurutulan yerin iklim koşullarına göre 2 gün ila bir hafta içerisinde tamamlanır. Ihlamurları kurutmaya başladıktan sonra günde bir iki kez elinizle karıştırarak başka bölgelerinin de eşit miktarda kurumasına yardımcı olmalısınız.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)