Son yıllarda birçok sektörde kullanılmaya başlanan İnsansız Hava Araçları gün geçtikçe popülerleşiyor. Peki herkes İHA kullanabilir mi? İHA kullanmanın idare para cezası var mı?
Son yıllarda birçok sektörde kullanılmaya başlanan İnsansız Hava Araçları gün geçtikçe popülerleşiyor. Peki herkes İHA kullanabilir mi? İHA kullanmanın idare para cezası var mı?
Askeriden sağlığa, tarım ilaçlama işleminden kargo sektörüne, istihbarı bilgiler edinmeden gümrük işlemlerine kadar birçok sektörde kullanılan İHA’lar son yılların sayısı gün geçtikçe artıyor. Pratik bir kullanımı olan İHA’lar, çeşitli sektörlerde maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor.
Son zamanlarda trend haline gelen İHA’lar, fotoğrafçılık sektöründe de kullanmaya başladı. Gelin ile damadın fotoğraf çekimlerinde kullanılan İHA’lar, düğünlerde de tercih edilmeye başladı. Günlük hayatın bu kadar içine giren ve kısa sürede entegre olan İHA’ları izinsiz kullanmanın idari para cezası bulunuyor. 500 gram sınır olan İHA kullanımında, belirtilen sınırın üzerinde kullanılan araçların kayıt edilmesi ve pilotlarının gerekli evraklara sahip olması gerekiyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22 Şubat 2016 yılında yayımlanan talimat kapsamında, 500 gram ile 25 kilogram arasında bulunan İHA’lar için Kayıt Sistemi oluşturuldu. Buna göre, kullanılan İHA’ların oluşturulan Kayıt Sistemine internet aracılığıyla kayıt ettirmek gerekiyor. Belirli bölgelerde ise İHA kullanmak için Kayıt Sisteminden izin almak ve bilgi vermek gerekiyor. İHA’ları kullanabilmek için belirtilen ve kullanılan aracın dengi olan gerekli evraklar ile pilot ehliyetine sahip olmak lazım.
İHA yetkili eğitim kuruluşlarının Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) onaylı İHA eğitim kuruluşu olma süreci tamamlandı.
İHA VATANDAŞLARDAN TARAFINDAN SEVİLDİ
Türkiye'de haziran sonu itibarıyla 80 İHA yetkili eğitim kuruluşu bulunuyor. Bunlardan 27'si MEB, 53'ü YÖK İHA yetkili eğitim kuruluşu olarak hizmet veriyor.
İHA Sistemleri Talimatı gereği, internet üzerinden İHA'lar için kayıt başvuruları 2016'da alınmaya başlandı. Söz konusu yılda İHA pilotu sayısı 11 bin 839 olarak kaydedildi. Bu yılın haziran sonu itibarıyla ise ülkedeki İHA sayısı 68 bin 426'ya, kayıtlı İHA pilotu sayısı da 1 milyon 440 bin 867'ye yükseldi.
Ayrıca, İHA0 amatör sportif lisans sayısı 481 bin 524'ye, İHA1 amatör sportif lisans sayısı 912 bin 882'ye, İHA Kayıt Sistemi'nde kayıtlı kişi sayısı 1 milyon 765 bin 977'ye, İHA0 ticari lisans sayısı 9 bin 905'e, İHA1 ticari lisans sayısı 37 bin 851'e, İHA2 ticari lisans sayısı 2 bin 271'e ulaştı.
İZİNSİZ KULLANIMLARDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANIYOR
Mevzuat gereği askerlik, güvenlik, istihbarat, gümrük ve orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde kullanılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet müdürlükleri, Orman Genel Müdürlüğü, istihbarat birimleri, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi kurumların sahip olduğu devlet İHA'ları hariç, azami kalkış ağırlığı 500 gram ve üstü tüm İHA'ların sahiplerince kaydettirilmesi gerekiyor.
Ayrıca azami kalkış ağırlığı 500 gram ve üstü İHA uçurmak isteyen pilotların da SHGM sistemine kaydolmaları ve İHA uçuşları öncesi izin almaları şartı bulunuyor.
İzinsiz veya kayıtsız, tescil olmadan İHA uçuranlara ve pilotlarına idari para cezası uygulanıyor.
Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)