• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

İç Anadolu Bölgesi’ne deprem uyarısı


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı sonuçlara yol açan depremin ardından, uzmanlar İç Anadolu Bölgesi’ne uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı sonuçlara yol açan depremin ardından, uzmanlar İç Anadolu Bölgesi’ne uyarılarda bulunmaya devam ediyor. 

Van Yüzüncü Yıl Ãœniversitesi (YYÃœ) Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, İç Anadolu Bölgesinde 4 ve 5 büyüklüğünde depremlerin meydana gelebileceÄŸini ifade etti. 

Toker, yaÅŸanabilecek depremlerin ağır hasarlı ve yorgun binalarda zarar verebileceÄŸini aktarırken, İç Anadolu levhasında stresin yeniden ÅŸekillendiÄŸini belirtti. 

Van Yüzüncü Yıl Ãœniversitesi (YYÃœ) Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, deprem bölgesinde yüksek deÄŸerli artçı ÅŸokların görüleceÄŸini belirterek, "Bu artçı ÅŸoklar her ne kadar orta büyüklükte olsa da orada çok yorgun ve çok hasarlı binalara zarar verebilir" dedi.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ile 7.6 büyüklüklerindeki 6 Şubat 2023 tarihli iki büyük deprem, toplam 11 ili etkileyerek büyük hasar ve can kayıplarına neden oldu. Türkiye’nin Harita Genel Müdürlüğünden alınan yaklaşık 13 yılık uydu verilerinden yararlanarak kıta hareketlerinin milimetrik düzeyde hız analizini yapan Doç. Dr. Mustafa Toker, Dr. Petr Dokukin, Dr. M. Ali Güvenaltın, Dr. Vladimir Kaftan ve Dr. T. Serkan Irmak, tarafından bu çalışmadan 3 çeşit jeodezik harita oluşturuldu. Yapılan bu çalışma ise Rus Bilimler Akademisi önderliğinde ön baskı olarak yayımlandı.

"GERİLİM TRANSFERİYLE İÇ ANADOLU LEVHASINDA STRES YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLDİ"

Ä°HA muhabirine konuÅŸan Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, KahramanmaraÅŸ merkezli deprem sonrasında gerilimin Ölüdeniz fayına doÄŸru gittiÄŸini belirtti. DoÄŸu Anadolu fay hattı boyunca Elazığ Pütürge ve Bingöl Karlıova taraflarında çok ciddi bir gerilim yoÄŸunlaÅŸması olduÄŸunu ifade eden Doç. Dr. Toker, "KuzeydoÄŸu Anadolu fayına doÄŸru uzandığımızda Erzincan Kemaliye taraflarında bir gerilim odaklanması var. Åžimdi bütün bunlar yaklaşık son 8 aydır İç Anadolu levhasında olan irili ufaklı depremleri açıklıyor. Biliyorsunuz Kayseri'de, NiÄŸde'de, Konya ve Sivas'ta irili ufaklı birçok artı ÅŸoklar oldu. KahramanmaraÅŸ depremi, çok büyük bir depremdi ve bir gerilim transferi gerçekleÅŸti. Bu gerilim transferiyle İç Anadolu levhasında stres yeniden ÅŸekillendirildi" diye konuÅŸtu.

"BU BÖLGELERDE DEPREMLER OLABİLİR"

İç Anadolu'da büyüklüğü 4 ila 5 arasında değişen depremlerin olmaya devam edeceğini dile getiren Toker, "Aynı zamanda Kahramanmaraş merkezli ikinci depremi üreten fayın doğu ve batı kısımları olan Doğanşehir, Göksun tarafları ile Malatya fayına doğru ve aynı zamanda Osmaniye'ye doğru olan bölgelerde 4 buçuğun üzerinde artçı şoklar bekliyoruz. Bu artçı şoklar belirli bir ana şoku tetikler mi bunu henüz bilmiyoruz. Fakat Göksun'da çok ciddi hareketlenmeler var. Göksun’dan Osmaniye'ye doğru giden hat boyunca çok ciddi yüksek artçı şoklar görülmektedir. Bu yüzden bu bölgelerde depremler olabilir. Çünkü Göksun bölgesinde sıkışma gerilimleri var. Aynı şekilde Doğanşehir Malatya fayı üzerinde de var. Dolayısıyla İç Anadolu'da ve aynı zamanda Kuzeydoğu Anadolu fayının Erzincan tarafı ve Doğu Anadolu fayının Elazığ ve Kahramanmaraş taraflarında 4 buçuk ve 5’in üzerinde yüksek değerli artış şokları görmeye devam edeceğiz. Bu artçı şoklar, her ne kadar orta büyüklükte olsa da orada çok yorgun ve çok hasarlı binalara zarar verebilir ve onları yıkabilir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın çok dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Muhabir : Ä°HA
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans