Hibiskus, büyük çiçekli ve farklı renk çeşitleri bulunan sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir.
Çeşitli vitaminler ve antioksidanlar içeren hibiskus, sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yüksek kolesterolü düşürme, kan basıncını dengeleme, kanser riskini azaltma, kilo vermeye yardımcı olma, doku onarımını destekleme, demir emilimini artırma, mesane ve böbrek rahatsızlıklarını hafifletme gibi faydaları bulunmaktadır. Ancak, aşırı tüketimi karaciğer hasarına, ilaçlarla etkileşime, alerjik reaksiyonlara ve tansiyon problemlerine yol açabilir. Hibiskus çayının günde en fazla bir bardak tüketilmesi ve uzun süreli kullanımdan kaçınılması önerilir.
Hibiskus, sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yetişen, büyük çiçekli ve farklı renk çeşitleri bulunan bir bitkidir. Hibiskus bitkisi, sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile tanınır. Ayrıca bitkisel ilaç olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Hibiskus bitkisinin birçok farklı türü bulunur. Hibiskus ve diğer türleri Malvaceae familyasına mensup bitkilerdir. Hibiskus bitkisi, amber ya da hatmi çiçeği isimleriyle de bilinir.
Hibiskus Çayı Ne İşe Yarar?
Hibiskus bitkisi içeriğinde bulunan c vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücuda faydalı bir bitkidir. Hibiskus en çok çay formunda tüketilir. Özellikle kilo vermek isteyen, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol problemi yaşayan bireyler tarafından tercih edilir. Hibiskus çayı içerdiği vitaminler sayesinde kolejen oluşumu ve cilt için de oldukça faydalıdır.
Hibiskus Faydaları Nelerdir?
Günümüzde insanlar birçok hastalığın tedavisine ek olarak bitkisel takviyelerden de faydalanıyor. Hibiskus bitkisi, içerdiği vitamin ve anti oksidanlar ile birçok insanın tükettiği bir bitki türü olmuştur. Hibiskus bitkisi özellikle çay formunda yaygın olarak tüketilmektedir. Hibiskus, içerdiği c vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücuda birçok fayda sağlar.
Hibiskus bitkisinin faydaları:
Yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Kan basıncını düşürme etkisi sayesinde hipertansiyon gibi hastalıklara iyi geldiği bilinir.
İçeriğindeki polifenoller sayesinde kanser riskine karşı savaşma özelliği bulunduğu bilinir.
Hibiskus bitkisinin kilo verme konusunda etkileri bulunduğu düşünülmektedir.
İçerdiği c vitamini ve antioksidanlar sayesinde doku onarımına yardımcı olur.
Vücudumuz için oldukça önemli olan demir mineralinin emilimi üzerinde etkin rol oynar.
İdrar söktürücü özelliği bulunan hibiskus bitkisi, birçok meshane problemine ve böbrek rahatsızlığına etki eder.
İçeriğindeki antioksidanlar ve c vitamini kolajen oluşumu sağlayarak cilt sağlığını destekler.
Hibiskus bitkisinin karaciğer sağlığı için de faydalı olduğu düşünülmektedir.
Hibiskus Zararları Nelerdir?
Hibiskus bitkisi sağladığı faydalar ile bilinmektedir. Hibiskus bitkisinin faydalarından yararlanabilmek için tüketiminin kararında olması gerekir. Hibiskus bitkisinin azami seviyelerde tüketilmesi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bunlar:
Karaciğer hasarına sebep olabilir.
Diyabet ve tansiyon gibi bazı hastalıkların ilaçları ile etkileşime girebilir.
Alerjiye sebep olabilir.
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) ve hipotansiyon (Düşük tansiyon) gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin doktor kontrolünde kullanması doğru olacaktır.
Tıbbi hastalık öyküsü ve düzenli ilaç kullanımı bulunan kişilerin, hibiskus bitkisini ya da hibiskus çayını doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir. Hibiskus çayının fazla kullanımından kaçınılmalıdır.
Hibiskus Nasıl Tüketilir?
Hibiskus bitkisi birçok formda bulunabilir. Bunlar;
Çay formunda,
Reçel ve marmelat formunda
Şerbet formunda
Yemek, salata ve tatlılarda da kullanıldığı bilinir.
Hibiskus Çayı Ne Sıklıkla Tüketilmeli?
Hibiskus çayı günde en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilmelidir. 15 günlük kullanım sonucunda kullanımına ortalama 3 ay ara verilmelidir. Hibiskus çayının fazla tüketimi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için sınırlı kullanım önerilir. Özellikle kronik hastalık sahibi ve düzenli ilaç kullanan bireylerin doktorlarına danışmadan kullanım sağlamaları önerilmez.
Hibiskus Bitkisinin Besin Değeri Nedir?
100 gram kurutulmuş hibiskusun besin değeri:
Karbonhidrat- 7
Yağ- 0.7
Protein- 0.4
Ayrıca bir bardak hibiskus çayı ortalama 60 kalori civarındadır.
Hibiskus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Hibiskus çayı c vitamini ve antioksidanlar içerir ve bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar; yüksek kolesterole iyi gelir, Tip 2 diyabete iyi gelir, hipertansiyona iyi gelir, kanser riskini azaltır, kilo vermeyi destekler, doku onarımına katkıda bulunur, demir emilimi artırır, mesane sorunlarına iyi gelir, kolajen oluşumuna katkıda bulunur, karaciğer sağlığına iyi gelir.
Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?
Hibiskus çayı, hibiskus bitkisinin kurutulması ve sonrasında demlenmesi ile ortaya çıkar. Hibiskus çayı demlendikten sonra kırmızı bir renk alır, tadı mayhoştur ve sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir. Hibiskus çayı, yarım yemek kaşığı hibiskus üzerine bir bardak sıcak su eklenerek demlenmeye bırakılır. Çay birkaç dakika sonra kırmızı rengini alır ve tüketime hazır hale gelir.
Hibiskus Kilo Verdirir mi?
Hibiskus çayının birçok faydası bulunur ve kilo verme üzerindeki etkisi bilinmektedir. Yapılan araştırmalar hibiskus bitkisinin yağ yakmayı hızlandırma konusunda etkili olduğunu ve vücut kitle indeksini düzenlediğini göstermiştir.
Hibiskus Çayı Ne İşe Yarar?
Hibiskus çayı düzenli tüketildiğinde yüksek kolesterol, tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar açısından faydalı olabilir. Ayrıca içeriğindeki polifenoller sayesinde kanser riskini azaltma etkisi de bulunur.
Hibiskusta Hangi Vitaminler Var?
Hibiskusta; C vitamini, A vitamini, B (B1, B2, B3) vitamini, E vitamini, antioksidanlar, protein bulunur.
Hibiskus Çayının İçinde Neler Var?
Hibiskus çayı birçok vitamin ve antioksidanı içeriğinde barındırır. İçeriğinde en çok bulunan ise c vitaminidir.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)