Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özay Akyıldız, birçok kişinin hepatit taşıyıcısı olduğunu fark etmeden yaşadığını belirterek, hastalığın önlenmesi ve tedavi için toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özay Akyıldız, viral hepatitler hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Hepatit virüslerinin karaciğer enfeksiyonlarına yol açarak siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Akyıldız, birçok taşıyıcının durumunu tesadüfen rutin bir kontrol veya kan testiyle öğrenebildiğini ifade etti.
Viral hepatitlerin dünya genelinde yaygın olduğunu ve her yıl 1 milyondan fazla kişinin bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Akyıldız, Türkiye’deki kronik karaciğer hastalıklarının yarısından fazlasının viral hepatitlerden kaynaklandığını belirtti.
Hepatit B ve C Bulaş Yolları
Hepatit B (HBV) ve Hepatit C (HCV) virüslerinin kan ve kan ürünleriyle bulaşabildiğini vurgulayan Akyıldız, steril olmayan tıbbi girişimler, damar içi uyuşturucu kullanımı, dövme ve piercing uygulamaları, korunmasız cinsel ilişki gibi durumlarda da virüslerin bulaşabileceğini söyledi. Özellikle doğum sırasında anneden çocuğa geçiş riski taşıyan bu virüslerin hem akut hem de kronik hepatit vakalarına yol açabildiğini belirtti.
Aşı ve Tedavi Programları
Hepatit B’nin aşı ile önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Akyıldız, Sağlık Bakanlığı’nın 1998 yılından beri yürüttüğü aşı programının %90 başarı oranıyla devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, hepatit C tedavisinde geliştirilen yeni yöntemlerle hastaların kısa sürede tedavi edilebildiğini belirtti. HBV ve HCV’ye bağlı hepatitlerin son 30 yılda dünya standartlarında tedavi edilebilir hale geldiğini vurguladı.
Toplumsal Farkındalık Şart
Akyıldız, birçok hepatit taşıyıcısının hastalığının farkında olmadığını ve bu durumu yalnızca rutin kontrollerde öğrendiklerini söyledi. Toplumsal farkındalığın artmasının ve hastaların erken tanı ve tedavi almasının hastalığın yayılmasını önlemede kritik önem taşıdığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hepatit Birliği (DHB) tarafından yürütülen farkındalık çalışmalarının, hepatitlerin gelecekte insanlığı tehdit eden hastalıklar listesinden çıkarılmasını amaçladığını vurguladı.
Halkın, hijyen kurallarına uyarak ve aşılanma programlarına katılarak bu hastalıkların önüne geçebileceğine dikkat çekildi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)