• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hamileler İçin Yaz Beslenme Önerileri


Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, sıcak havalarda hamilelerin dikkat etmesi gereken beslenme konularında önemli uyarılarda bulundu.

Hamileler İçin Yaz Beslenme Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Diyetisyen Cemre Balkan, kafein ve şekerli içeceklerin hamilelerde dehidrasyona ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini belirterek, suyun içerisine meyve dilimleri ve çubuk tarçın ekleyerek daha sağlıklı bir alternatif oluşturulabileceğini söyledi.

Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Hamilelik dönemi, kadınların hayatında özel ve önemli bir süreç olarak öne çıkıyor. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor. Yaz aylarında artan sıcaklıklar, beslenme alışkanlıklarını da etkileyebiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Diyetisyeni Cemre Balkan, yaz aylarında hamileler için özel beslenme önerilerinde bulundu.

Sıvı Tüketimine Dikkat

Bol sıvı tüketiminin sağlık açısından önemli olduğuna vurgu yapan Balkan, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ihtiyacının da arttığını belirtti. Dehidrasyonu önlemek için günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini söyleyen Balkan, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarının da tercih edilebileceğini ifade etti. Adaçayının ise gebeliğin ilk aylarında kasılma ve düşük oluşumunu tetikleyebileceğini, son aylarda ise erken doğuma sebep olabileceğini belirterek, doktor veya diyetisyene danışmadan tüketilmemesi gerektiğini ekledi.

Dengeli ve Besleyici Öğünler

Balkan, sıcak havalarda ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif, sindirimi kolay ve besleyici öğünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Salatalar, sebze yemekleri, ızgara tavuk veya balık gibi protein kaynakları ile dengeli öğünlerin hazırlanabileceğini söyledi. Gebeliğin son dönemlerinde mide yanmalarını önlemek için az ve sık beslenmenin, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmanın iyi bir tercih olacağını belirtti.

Mevsim Meyve ve Sebzeleri

Yaz aylarında çeşitli taze meyve ve sebzelerin bolca bulunduğunu belirten Balkan, hamilelerin bol miktarda mevsim meyve ve sebzeleri tüketmelerinin önemine vurgu yaptı. Özellikle karpuz, kavun, şeftali ve kiraz gibi su içeriği yüksek meyvelerin tercih edilebileceğini söyledi. Ancak gebelik şekeri riski bulunan veya mevcut olan hamilelerin beslenme konusunda mutlaka bir diyetisyenden destek alması gerektiğini ifade etti.

Kan Şekerini Dengede Tutmak

Sıcak havalarda kan şekerini dengede tutmak ve mide rahatsızlıklarını önlemek için sık ve az miktarda yemek yenilmesi gerektiğini belirten Balkan, günde 5-6 küçük öğün tüketmenin hem enerji seviyesini yüksek tutacağını hem de mideyi rahatlatacağını söyledi. Kafein ve şekerli içeceklerin dehidrasyona ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini belirterek, bu tür içeceklerden kaçınılması gerektiğini ve suyun içerisine meyve dilimleri ve çubuk tarçın ekleyerek daha sağlıklı bir içecek elde edilebileceğini ifade etti.

Diğer Öneriler

Hamilelerin dikkat etmesi gereken diğer hususlara da değinen Balkan, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutulmasına ve ödem oluşumuna neden olabileceğini belirtti. Bunun yerine taze baharatların kullanılabileceğini söyledi. Terle birlikte kaybedilen mineralleri dengelemek için magnezyum ve potasyum içeren besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, güneş ışığının D vitamini alımı için önemli bir kaynak olduğunu ancak zararlı etkilerinden korunmak için sabah erken saatlerde veya akşamüstü güneşe çıkılması gerektiğini ifade etti.

Bebeğin gelişimi için protein ve kalsiyum alımının kritik öneme sahip olduğunu belirten Balkan, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin, yumurta, baklagillerin ve yağsız etlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi. Süt ürünlerine karşı alerjisi olanların ise koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, hamileliğin son aylarında kabızlık görülme sıklığının arttığını belirten Balkan, lif ve posadan zengin beslenmeye, bol su tüketmeye ve doktorun izin verdiği müddetçe fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini söyledi. Kayısı, erik, yulaf, kuru baklagiller ve incirin de beslenmeye eklenebilecek gıdalar arasında olduğunu belirtti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans