• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

GÜRER: ÇÖPLER ALTIN MADENİNE NASIL İZİN VERDİNİZ?


Arama çalışmaları sürüyor…

GÜRER: ÇÖPLER ALTIN MADENİNE NASIL İZİN VERDİNİZ?

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Erzincan’ın İliç İlçesinde maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonucu en az 9 kişinin toprak altında kaldığı “Çöpler Altın Madeni” için uyarıda bulunmuş,  dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı şu anda ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum ise kapsamlı inceleme sonucu ÇED Raporu verildiğini belirtmişti.

9 İŞÇİ 10 MİLYON METREKÜP 

TOPRAĞIN ALTINDA KALDI

Erzincan’ın İliç ilçesinde “Çöpler Altın Madeni” sahasında toprak kayması meydana geldi. En az 9 işçi yaklaşık 800 metre kayan 10 milyon metreküp toprağın altında kaldı.  

Erzincan’ın İliç ilçesinde geçtiğimiz gün maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayıyla ilgili açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kayıp 9 kişiden 5’inin bir konteynerde, 3’ünün bir kamyonda, diğerinin de başka araçta toprak altında oldukları düşünülüyor” dedi.

ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR 

Bölgede arama kurtarma çalışmaları kontrollü bir şekilde sürüyor. Maden sahasında toprak altında kalan işçilere ulaşılmaya çalışılırken ailelerin ise umutlu bekleyişi gözyaşlarıyla devam ediyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çöpler Altın Madeni için uyarmıştı. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı şu anda ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum ise kapsamlı inceleme sonucu ÇED Raporu verildiğini belirtmişti.

GIDA GÜVENLİĞİNE BİR TEHDİT HALİNE GELDİ 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, madencilik faaliyetleri ve Çöpler Altın Madeni ile ilgili dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı şu anda ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum’a yönelttiği soru önergesinde şu ifadelere yer vermişti, “  Fırat Nehri’nin kıyısına kurulmasına izin verilen, yılda 9 bin ton sülfürik asit, 7 bin ton siyanür,  5 bin ton silika ve bunlar gibi onlarca zehirli kimyasalı su gibi kullanan ve her gün Mısır Piramidi gibi zehirli pasa dağlarını Fırat’ın kıyısına yığan Çöpler Altın Madeni için de detaylı inceleme yaptırmış mıydınız? Yaptırdıysanız,  Fırat Nehri’nin hemen kıyısına yığılan ve zehirli ağır metaller ile sülfürik asit sızıntısı kaynağı olan pasa dağlarıyla, deprem fay hattı üzerine inşa edilen 47 milyon metreküplük zehir barajıyla, bırakın Erzincan ilimizin güvenliğini Türkiye’nin gıda güvenliğine ve hatta Ortadoğu’nun gıda güvenliğine bir tehdit haline gelmiş olan Çöpler Altın Madenine nasıl izin verdiniz? Bugün İliç’in, Kemaliye’nin ve Erzincan’ın güvenliğini tehdit eden, Munzur Dağları’nı hedef almış bu madenle ilgili yeni bir detaylı inceleme yaptıracak mısınız?” 

DÖNEMİN BAKANI KURUM’UN CEVABI 

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, maden şirketine kapasite artışı projesi için “ÇED Olumlu” kararı verildiğini belirterek, “ Erzincan İli, İliç İlçesi, Çöpler Köyü Mevkii'nde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çöpler Kompleks Madeni Kapasite Artışı Projesi için 24.12.2014 tarihinde ÇED Olumlu kararı verilmiştir. ÇED sürecinde;  Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü,  Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Erzincan Valiliği (mülga İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği) ve Bakanlığımız yetkililerinden oluşan kapsamlı  bir İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu marifetiyle gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verilmiştir”  dedi.  

Muhabir : Neslihan BALLI
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans