Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş ürünler listesi, sahte zeytinyağı konusunu yeniden gündeme taşıdı. Zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, gerçek zeytinyağını anlamanın püf noktalarını paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı sahte gıdalar listesinde zeytinyağı yeniden gündeme geldi. Zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, Antalya'da düzenlenen YÖREX Fuarı’nda gerçek zeytinyağını tanımanın yollarını anlattı. Mecituslu, zeytinyağının renginin yanıltıcı olabileceğini vurgulayarak, asıl önemli kriterin boğazda kalan acılık olduğunu belirtti. “Zeytinyağı alırken kokusuna ve tadına bakılmalı; boğazda acılık ve yakıcılık hissedilirse kaliteli bir yağdır” dedi.
Sahte zeytinyağı konusunda vatandaşları uyararak, pamuk, kanola gibi bitkisel yağların zeytinyağına karıştırıldığını ve bu yağların rahatsız edici bir koku verdiğini söyledi. Dondurarak yapılan testlerin güvenilir olmadığını da ekleyen Mecituslu, en güvenilir yöntemlerin tat, koku ve boğazda bıraktığı acılık olduğunu vurguladı.
Zeytin üreticisi Gamze Kaçar da taze sıkım zeytinyağının zeytin kokusu yaydığını, marketten zeytinyağı almadığını belirtti. Fiyatı düşük ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Koşargelir ailesi ise kapalı ambalajda ve bilinen markalardan zeytinyağı aldıklarını ifade etti.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)