• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Genç Yaşta Şekerli İçecek Tüketimi, Erken Kolon Kanseri Riskini İkiye Katlıyor


Araştırmalar, genç yaşlarda aşırı şekerli içecek tüketiminin, kolon kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, özellikle 13-18 yaş arası gençlerde bu riskin yüzde 32 oranında arttığını belirtiyor. Kolon kanserine karşı erken tarama ve sağlıklı beslenme öneriliyor.

Genç Yaşta Şekerli İçecek Tüketimi, Erken Kolon Kanseri Riskini İkiye Katlıyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Son araştırmalara göre, genç yaşlarda günde iki veya daha fazla şekerli içecek tüketmek, 50 yaşından önce kolon kanseri olma riskini iki katından fazla artırıyor. Özellikle 13-18 yaş arasındaki gençlerde, her gün şekerli içecek tüketiminin, erken yaşta kolon kanseri riskini yüzde 32 oranında artırabileceği belirtiliyor.

Kolon Kanseri Dünya Çapında İkinci Sırada

Dünya genelinde kolon kanseri, en yaygın ikinci kanser türü olarak öne çıkıyor. Türkiye'de ise bu kanser türü, yerel araştırmalara göre ikinci, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ise üçüncü sırada yer alıyor. BMJ Journals'ta yayınlanan geniş çaplı bir gözlemsel araştırmaya göre, 1950 yılında doğanlarla 1990 yılında doğanlar karşılaştırıldığında, kolon kanseri riski iki katına, rektum kanseri riski ise dört katına çıkmış durumda.

Biruni Üniversitesi Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, bu kanser türünün tedavi seçeneklerinin diğer kanserlere göre daha fazla olduğunu ve erken evrede tespit edilebilmesi için tarama testlerinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Özdil, kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri de açıkladı.

“Lifsiz Ürünlerden Uzak Durun”

Prof. Dr. Özdil, beslenme ve diyetin kanser riskinde büyük rol oynadığını belirterek, “Masa başı çalışma gibi yaşam tarzı unsurları, kolon kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Ayrıca paketli ve işlenmiş gıdalar ile şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, okul kantinlerinde yiyecek içecek denetimleri yaparak bu konuda çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

“Haftada Bir veya Daha Az Tüketenlerin Riski Daha Düşük”

Şekerli içeceklerin zararlarına dikkat çeken Prof. Dr. Özdil, “13-18 yaş arasındaki çocuklarda günlük iki defa şekerli içecek tüketiminin kolon kanseri riskini ciddi şekilde artırdığı gösterilmiştir. Haftada bir veya daha az tüketenlerde ise bu riskin daha düşük olduğu tespit edilmiştir” uyarısında bulundu. Özdil, ailelere çocuklarının sağlıksız beslenmesine izin vermemeleri gerektiğini belirtti ve şunları ekledi: “Çocuklarınızı paketli, gazlı, şekerli içeceklerden uzak tutun. Bunun yerine ayran, şalgam suyu, komposto gibi yerel içecekler tercih edilmelidir.”

Semptomsuz Olabilir: Tarama Testlerinin Önemi

Kolon kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özdil, bu kanser türünün yüzde 50’ye yakın oranla semptom vermeden tespit edilebileceğini ifade etti. Bu nedenle düzenli tarama testlerinin önemine değinen Özdil, “45 yaşından itibaren kolonoskopik tarama öneriliyor. Erken evrede tespit edilirse cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilir. Bu nedenle düzenli tarama testlerinizi ihmal etmeyin” şeklinde konuştu.

Kolon kanserine karşı alınacak önlemler arasında, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tarama testleri öne çıkıyor. Bu hastalıktan korunmak için, özellikle genç yaşlarda şekerli içeceklerden uzak durmak büyük önem taşıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans