Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, aile hekimlerinin başlattığı iş bırakma eylemini desteklediklerini açıkladı.
Öztürk, aile hekimlerinin üçüncü kez eylem yapmasına neden olan yeni yönetmeliğin, zaten zor şartlar altında görev yapan hekimler için ağır şartlar içerdiğine dikkat çekti.
Nihat Öztürk, Niğde Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine” karşı çıkan aile hekimlerinin, 81 ilde 6 Ocak’ta iş bırakma eylemi başlattığını, eylemin 10 Ocak’a kadar devam edeceğini anımsattı.
“AİLE HEKİMLERİ ZOR ŞARTLAR ALTINDA GÖREV YAPIYOR”
Aile hekimlerinin hastalarla sadece normal mesai saatleri içerisinde değil, 7 gün 24 saat esasına dayalı bir sağlık hizmeti sunduklarını aktaran Eczacılar Odası Başkanı Öztürk, “Yeni yönetmelik aile hekimleri ile hastaların arasına girdi. Yönetmeliğe göre aile hekimleri, hastanın tedavisinde kullanılan gerekli ilaçları yazamayacaklar, reçete edebilecekleri ilaçlar kısıtlandı. Yani hekimlere müdahale edildiği konusu var. Tabi bir doktor, hastasıyla arasına kimsenin girmesini istemez. Neticede bir doktora kimsenin ‘şu ilacı yazacaksınız, şunu yazmayacaksınız’ diye talimat vermesi kabul edilemez. Çünkü doktor, hastanın şikayetine yönelik onu en iyi tedavi edecek ilacı yazar ve hastayı dinledikten sonra kendi yorumunu da katar” dedi.
“AİLE HEKİMLERİNİN İŞ YÜKÜ ÇOK AĞIR”
Bir aile hekiminin ortalama 3 bin 500 hastaya sağlık hizmeti verdiğine işaret eden Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, “Aile hekimleri bu yoğunluk içerisinde hastalara gerekli özeni gösteremiyor. Tedaviyle ilgili gereken bilgilendirmeleri yapamıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimi sayısı artırması, hekimlerin iş yükünü hafifletmesi gerekiyor” diye konuştu.
“SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Aile hekimlerinin zaman zaman hastaları tarafından sözlü şiddete maruz kaldığını da dile getiren Başkan Öztürk, “Hastalar aile hekimine giderek keyfi ilaç reçete ettirmek veya ilaç raporu çıkarttırmak istiyorlar. Hekim tarafından uygun görülmediği takdirde bu olay sözlü şiddete kadar varıyor. Vatandaşlar televizyonlardan ve sosyal medyadan bir suçun yaptırımının ufak bir para cezası ya da denetimli serbestlik olduğunu öğrendiklerinde rahatlıkla istediklerini yapabilme cesaretine sahip oluyorlar ve bu da sağlıkta şiddeti ön plana çıkarıyor. Bu şiddetin önüne geçilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“EYLEMİ DESTEKLİYORUZ”
Şiddete karşı korunması gereken hekimler ile hasta arasına kanun ve yönetmeliklerin de girmemesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Biz eczacılar olarak aile hekimlerinin bu eylemini destekliyoruz. Kuralların tam olarak uygulanabilmesi için kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor” dedi.
Bilindiği gibi Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı çıkan aile hekimleri 6-10 Ocak tarihlerini kapsayan 5 günlük iş bırakma eylemi başlatmıştı.
Aile hekimleri daha önce de benzer tepkilerle 5-7 Kasım tarihleri arasında 3 gün, 2-6 Aralık tarihleri arasında da 5 gün iş bırakma eylemi yapmışlardı.
Muhabir : Çağlar TUNCERNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)