• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Erdoğan: Esed'i Her An Davet Edebiliriz, Türkiye-Suriye İlişkilerini Yeniden İnşa Edelim


Türkiye’nin dış politikasında önemli bir gelişme olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ikili ilişkileri onarmak için her an bir davet gönderebileceklerini açıkladı.

Erdoğan: Esed'i Her An Davet Edebiliriz, Türkiye-Suriye İlişkilerini Yeniden İnşa Edelim
Görsel Kaynağı :
AA

Almanya'da EURO 2024 çeyrek finalinde Hollanda ile Türkiye arasındaki maçı izledikten sonra Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, Suriye ile ilişkileri eski haline getirmeyi arzuladığını belirtti.

“Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir,” ifadelerini kullandı.

Bu diplomatik değişim sinyali, Suriye iç savaşı ve Türkiye’nin muhalif gruplara verdiği destek nedeniyle yıllardır gergin olan iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Irak Başbakanı'nın da bu görüşmelerin gerçekleşmesi konusunda olumlu yaklaşımları olduğunu vurguladı.

GAZZE VE İSRAİL-HİZBULLAH GERİLİMİ HAKKINDA GELİŞMELER

Erdoğan, Gazze’deki son gelişmelere ilişkin olumlu adımlar atıldığını belirterek, Doha’da MOSSAD ile Hamas yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde kalıcı bir ateşkes yönünde ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Ancak İsrail’in saldırgan tavrının sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İsrail bu caniliği, bu vahşeti daha fazla sürdürememeli. İsrail bu katliamları devam ettirmek noktasında ayak diremeyi artık bırakmalı ve bu insanlık dışı saldırıları sonlandırmalıdır. Bu konuda uluslararası toplumun ve özellikle Batılı ülkelerin İsrail’e yönelik baskılarını artırması şarttır,” dedi.

TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNDE OLUMLU BEKLENTİLER

Erdoğan, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın seçilmesinin ardından Türkiye-İran ilişkilerinin gelişeceği yönündeki beklentilerini dile getirdi. Pezeşkiyan’ın Türk kökenli olduğunu ve Türkçe, Kürtçe ve Farsçayı akıcı şekilde konuşabildiğini belirtti.

“Döndüğümüzde kendisiyle irtibat kurup tebrik edeceğim. Bundan sonraki süreçte Türkiye-İran ilişkileri inşallah daha iyi olacaktır. İran bizim tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan önemli bir komşumuzdur. Yeni dönemde Türkiye-İran ikili ilişkilerinin artan bir tempoda olumlu istikamette gelişmesini bekliyorum,” dedi.

İNGİLTERE SEÇİMLERİNİN TÜRKİYE-İNGİLTERE İLİŞKİLERİNE ETKİSİ

İngiltere’deki seçim sonuçlarına da değinen Erdoğan, Muhafazakar Parti’nin yenilgisinin nedenlerini değerlendirirken, İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile yakın zamanda temas kuracağını belirtti.

“İngiltere'nin ekonomik alanda yaşadığı sıkıntılar Rishi Sunak’ın en önemli kayıp sebebi olmuştur. Önemli olan iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda çalışmalar ortaya koymaktır. Yeni dönemde de müttefikimiz İngiltere ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye devam edeceğiz,” diye konuştu.

YURTİÇİNDEKİ PROVOKATİF OLAYLAR HAKKINDA

Son dönemde Türkiye'de artan provokatif olaylarla ilgili olarak Erdoğan, bu tür olayların arkasında siyasi kışkırtıcıların olabileceğini belirtti ve Türkiye’nin bu tür girişimlere karşı güçlü bir duruş sergileyeceğini vurguladı.

“Bu tür olaylarda bir siyasi mikserin olmaması mümkün değil. Onlar ne kadar bu işi karıştırmaya gayret ederlerse etsinler, biz güçlü bir devlet olarak bunlara gereken tokadı anında attık. Bundan sonra da atmaya devam ederiz. Türkiye'nin gücü sayesinde nasıl ki PKK’yı, PYD’yi, KCK'yı, FETÖ'yü çökerttiysek, aynı şekilde bunları da çökertiriz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası diplomatik ilişkilerde proaktif bir tutum sergilediğini göstererek, komşu ülkeler ve küresel ortaklarla istikrar ve işbirliği sağlamayı hedeflediğini ortaya koydu.


Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans