• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Emekli dert küpü!


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’nın Beyağıl köyünde emeklilere bir dokundu, bin ah işitti.

Emekli dert küpü!
Görsel Kaynağı :
İHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’nın Beyağıl köyünde emeklilere bir dokundu, bin ah işitti. 

Her fırsatta emeklilerle buluşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklileri pazara bile çıkmakta zorlandığını belirtti. 

Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vekâletle kurban kesim ücretini 11 bin 750 lira olarak açıkladığını, emekli maaşıyla bir kurban bile alınamadığını belirtti. 

“35 SENEDİR BEN KURBAN KESERDİM” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e 35 yıldır kurban kestiğini ancak bu yıl zorlandığını anlatan emekli vatandaş, “Emekli olmamıza rağmen çalışıyoruz. Kira vermediğimiz halde zorlanıyoruz. Şehirlerdeki emeklileri düşünemiyoruz bile. Köy yerinde ufak tefek kendimiz ürettiğimiz halde geçinemiyoruz artık. Şehirdekiler ne yapıyor bilmiyorum. 35 senedir ben kurban keserdim, bu sene sıkıntı çekiyorum kesmeye. Hele hele bu yıl köylü de büyük sıkıntıda.” dedi. 

“İLÇEDE KURULAN PAZARA DAHİ GİDEMEZ OLDUK”

Vatandaşlar, eskiden her hafta pazara gittiklerini, fakat artık ayda bir ya da iki kere pazara gidebildiklerini açıkladı. 

Gürer’in sorusuna cevap veren memur emeklisi vatandaş, “Ulukışla'nın pazarına her hafta gidemiyoruz. Tatile nasıl gidelim Sayın vekilim, eskiden her hafta ilçemize giderdik, şimdi ayda bir kere iki kere gidiyoruz. Köyden ilçede kurulan pazara dahi gidemez olduk. Eskiden her hafta giderdik. Eskiden iki çanta doldurur gelirdik, şimdi ilçeden köye bir çanta doldurup gelemiyoruz.” dedi.

Fotoğraf 1.jpg

“ETE, YUMURTAYA ULAŞAMIYORUZ”

Bugüne kadar bir ekonomik krizin her kesimi bu kadar olumsuz etkilediği bir süreci görmediğini belirten CHP’li Ömer Fethi Gürer’e emekli vatandaş dert yandı, “bu ekonomik krizlerden dolayı paramız tamamen eridi ve şu anda da şöyle bir şey var: İnsanın vücudunun ihtiyaç duyduğu protein alamıyoruz. Ete, yumurtaya ulaşamıyoruz artık. Bundan dolayı ne oldu? İnsan vücudunda hastalıklar meydana geldi. Gerçekten şu ara çok hastalık var. Yani yeterli beslenemediğimiz için doğal olarak bazı yerlerden patlak veriyor insan vücudu. Çocuklara da harçlık bir şey veremiyoruz. Şuradan şuraya adım atacak durumumuz yok. Aracımız var, araca mazot koyacak paramız yok.” diye konuştu

“SEYYANEN ZAMI ALAMADIK”

Ulukışla’nın Beyağıl Köyünde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e derdini anlatan başka bir emekli vatandaş, “Çalışan memurlara seyyanen zam verdiler. İşçi emeklisine, memur emeklisine vermediler. Onun üzerine ocak ayında o 8 bin lira yine yüzde 50 zam yedi, onu da alamadık, aradaki fark açıldı gitti. Bundan 10 yıl önce falan asgari ücretten daha fazla alıyorduk emekli olarak. İşçi veya memur emeklisi fark etmiyor. Şimdi onların üçte biri durumuna düştük.” dedi.

“HİÇBİR ŞEYİN YANINA YAKLAŞILMIYOR”

Emeklinin ciddi şekilde geçim sıkıntısı hissettiğini ve artık gıdadan da giyimden de kıstığını belirten bir diğer vatandaş, “Artık giyimden kıstık. 5 yıl önce giydiklerini devam ettiriyorlar. Yani terziye götürüyor, yaptırıyor. Terziye götürüp ufacık bir paça yaptıracak olsan 150 lira veriyorsun. Hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor. Yani bir yemeğe gideceksin, arkadaşın gelmiş misafir olarak. Bir yemeğe götüreceksin lokantaya veya başka bir yere, mahcup oluyorsun. Kalkamıyorsun altından hesabın.” diye konuştu.

“EMEKLİ MAAŞIYLA KURBAN ALAMIYORSUN” 

Emeklinin bu maaşla geçinebilmesinin mümkün olmadığını belirten CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Mutlak suretle en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması lazım. Bayram ikramiyesinin de asgari ücret olması lazım. Biliyorsunuz, 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanının vekaletle kesim ücreti olarak açıkladığı tutar 975 liraydı. İkramiye 1.000 liraydı. 1.000 liraya bir kurban alınıyordu. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı 11 bin 750 lira açıkladı vekaletle kesim ücretini. 11 bin 750 lira ile emekli maaşıyla kurban alamıyorsun. Emekli ikramiyesine kurban alacağım diye gidersen 3 kilo et veriyorlar. Yani 4 yılda Türkiye bu kadar hızlı bir savrulma içine girdi.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf 2.jpg

“ASGARİ ÜCRET DE MUTLAKA ARTTIRILMALI” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Zam, vergi, düşük alım fiyatı ile üreticiyi mağdur etme ve düşük ücretle her kesim sorunlu kılındı. Tabii bu sürecin böyle sürdürülebilirliği yok. Onun için de biz mücadeleyi sürdürüyoruz. Mutlaka emeklilerin de gayretleri ile bu süreçte hak ettikleri ücreti almaları için çalışacağız. Ama bunun yanında haziran ayında asgari ücret de mutlaka arttırılmalı. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Yani çalışanı mutsuz, emeklisi mutsuz, engellisi mutsuz, işsizi mutsuz. Herkesi mi aynı anda mutsuz eden böyle bir siyasi iktidar daha Türkiye'ye gelmedi. Ama anlatırken de tozpembe tablo çiziyorlar. Sanki herkes mutluymuş gibi görüntü veriyorlar. Ama köyde dahi insanlar artık geçim sıkıntısını hissediyor.” dedi.

20 GRAMDAN 3 GRAMA DÜŞTÜ

Buğday alım fiyatlarına çiftçilerin her yerde tepki gösterdiğini belirten Gürer, buğday alım fiyatının 15.000 TL/ton olarak revize edilmesi gerektiğini söyledi. Buğday üreticisi Murat Yavuz ise “Buğday ektik, alım fiyatı çok düşük açıklandı, yüzde 12artış oldu geçen yılki fiyata göre. Geçen yıl 7 bin 900 liraya buğday sattık, artı 1.000 lira prim verdiler. Şu ankinden iyiydi yani. O zaman mazot 18 liraydı, şu anda mazot 40-42 lira. 2020'de bir ton buğday 20 gram altın yapıyordu, şimdi 3 gram yapıyor” diye konuştu.



Fotoğraf 2.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans