• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

El Kurutma Cihazları Sağlık Açısından Tehlike Yaratabilir


Alışveriş merkezleri, restoranlar ve petrol istasyonları gibi kalabalık merkezlerin lavabolarında sıklıkla kullanılan el kurutma cihazlarının sağlık açısından tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunuldu.

El Kurutma Cihazları Sağlık Açısından Tehlike Yaratabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, bu cihazların solunum sistemi hastalıkları ve cilt rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirterek, özellikle hassas bünyeye sahip kişilerin bu cihazlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

Beylikdüzü Medicana Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Turhan, jet tipi el kurutma cihazlarının iki temel risk oluşturduğunu ifade etti. İlk olarak, bu cihazların ürettiği yüksek ısının, termo rezistans olarak bilinen yüksek sıcaklığa dirençli bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti. İkinci olarak, yüksek basınçla çalışan bu cihazların, bakterileri çevreye yayma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Turhan, “El kurutma makinalarının en düşük güce sahip modelleri bile toplum sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır. Cihaz açıldığında içindeki zararlı parçacıklar doğrudan elinize aktarılabilir. HEPA filtresi kullanımı bile bu riski tamamen ortadan kaldırmıyor; filtreler sadece parçacıkların yüzde 75'ini engelliyor, geriye kalan yüzde 25 ise hala tehlike arz ediyor,” dedi.

Bu tür cihazların temizliğinin genellikle yetersiz yapıldığına da dikkat çeken Turhan, kalabalık alanlarda bu cihazların yerine havlu tipi kurutma sistemlerinin kullanılmasını önerdi. Özellikle immünsupresif ilaç kullanan bireyler, solunum sistemi enfeksiyonları veya cilt hastalıkları olan kişilerin bu cihazlardan ekstra dikkatli bir şekilde uzak durması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Turhan son olarak şunları ekledi: “Toplu mekanlara herkes gidiyor; çocuklar, yaşlılar, gençler ve immünsupresif ilaç kullanan bireyler dahil. Hasta bireyler de bulunabilir. Bu cihazlar, solunum sistemi enfeksiyonları ve bazı cilt hastalıklarına sebebiyet verebilir. Solunum problemi ya da cilt hastalığı olan ve immünsupresif ilaç kullananlar bu cihazlardan ekstra uzak durmalı ve dikkat etmelidir.”

Sağlık İçin Alternatif Çözümler

Halk sağlığı açısından el kurutma cihazlarına dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, alternatif sistemlerin kullanılması gerektiğini belirtti. Havlu tipi kurutma sistemlerinin, bu tür risklerden kaçınmak için daha güvenli bir seçenek olduğunu vurguladı.

Sağlığınızı korumak adına, el kurutma cihazları yerine alternatif kurutma yöntemlerini tercih etmek önemli bir adım olabilir. Bu sayede, el hijyenini sağlarken sağlık risklerinden de korunabilirsiniz.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans