• DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    66,188.10
    0.33
  • ETHEREUM
    2,700.71
    0.16
  • DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    66,188.10
    0.33
  • ETHEREUM
    2,700.71
    0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Ekmek parası sepetten


Mersin’den Niğde’ye gelerek Gümüşler Kavşağı civarında çadır kuran sepetçiler, üç ay boyunca konakladıkları çadırda 30 yıllık ata mesleğini sürdürüyor. Sezonluk olarak ördükleri sepetleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan sepetçiler, diğer zamanlarda da bağ-bahçe –tarla gibi yine sezonluk işlerde çalışarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Ekmek parası sepetten

Mersin’den Niğde’ye gelerek Gümüşler Kavşağı civarında çadır kuran sepetçiler, üç ay boyunca konakladıkları çadırda 30 yıllık ata mesleğini sürdürüyor.  Sezonluk olarak ördükleri sepetleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan sepetçiler, diğer zamanlarda da bağ-bahçe –tarla gibi yine sezonluk  işlerde çalışarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.  

D-805 Adana Kayseri yolu Gümüşler Kavşağı civarında çadır kurarak konaklayan Mersinli  sepetçi  Göksel Akyol, ailesinin de yardımıyla kamıştan ördükleri piknik sepeti, patates, soğan sepeti, nişan sepeti , gölgelik ve kurutmalık  gibi pek çok ürün çeşidi ortaya koyduklarını  aynı zamanda sipariş üzerine de sepet ördüklerini belirtti.

Yirmi senedir Niğde’ye geldiklerini sezon sonunda ise tekrar memleketlerine döndüklerini ifade eden Akyol, “ Ata mesleğimiz sepetçilik, yıllardan beri geleneksel olarak bu mesleği devam ettiriyoruz.  Otuz yılımı bu mesleğe verdim. Annem sepet yaparken kamış soyarak anneme yardımcı olurdum. Yaklaşık üç yaşından beri bu mesleğin içindeyim “ dedi.

MALZEME BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ

Sepet örecek malzemeleri bulmakta sıkıntı yaşadığını söyleyen Akyol, ‘’Niğde’den Gümüşlere Kayseri’ye, Ereğli’ye, Aksaray’a ırmakların kenarına gidiyoruz. Malzeme bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Aynı zamanda da çok hayvanla karşılaşıyoruz. Yılanla, yırtıcı hayvanlarla… Bu mesleğin tehlikeli ve zor yanları oluyor. En zoru da malzeme bulmakta yaşadığımız sıkıntı” diye konuştu.

Niğde’de sepetçilik mesleğini sadece kendisinin ve akrabalarının yaptığını söyleyen Göksel Akyol, geçimini bu meslek sayesinde sağladığını fakat her zaman da emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Akyol,  ‘’Sepetçilik dışında da bahçe işlerine gidiyoruz yevmiye işleri oluyor Mersin’de, limon portakal işine gidiyoruz. Başka işlere de gidiyoruz. Mecbur gitmek zorundayız. Bu geçici bir iş burada üç ay süreyle kalıyoruz. Sezon bittiği zaman mecburen başka işler yapmak zorundayız”  şeklinde konuştu.

EN ÇOK KURUTMALIKLAR TERCİH EDİLİYOR

Mersinli sepetçi Göksel Akyol, piknik sepeti, patates sepeti, soğan sepeti, gölgelikler, nişan sepeti gibi birçok çeşit ürün yaptıklarını, sipariş üzerine de sepet yaptıklarını belirterek, ‘’ Müşteriler, genellikle kurutmalıkları tercih ediyorlar. Diğerleri de tercih ediliyor ama müşterinin ilgisini çeken genelde kurutmalıklar, onun dışında kalan ürünler pek rağbet görmüyor. Patates soğan sepetlerimizden istiyorlar onlardan yapıyoruz. Ama genel olarak en çok yaptığımız ürün kurutmalıklar oluyor” dedi.

NİĞDE’Yİ ÇOK SEVDİK

Niğde’den memnun olduklarını dile getiren Akyol, “Burada çok mutluyuz, güvenlik anlamında hiçbir sorun yaşamadık. Niğde’yi çok sevdik. Halkını sevdik, havasını sevdik. Yayla gibi yani güzel olduğundan dolayı burayı tercih ettik. Özellikle burada olmamızın sebebi yaptığımız ürünlerin ilgi görüyor olması, biz de sezon boyunca bu ilgiyi değerlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Muhabir :
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans