yandex
Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?


Ejder meyvesi nedir, ejder meyvesi faydaları nelerdir, ejder meyvesi nerede yetişir gibi sorularınızın yanıtını ve ejder meyvesi ile ilgili detaylı bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Ejder meyvesi nedir, ejder meyvesi faydaları nelerdir, ejder meyvesi nerede yetişir gibi sorularınızın yanıtını ve ejder meyvesi ile ilgili detaylı bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Ejder meyvesi, dünya genelinde tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişen, bilimsel adı Hylocereus olan bir kaktüsün, dikenlerle bezeli, sarı ve pembe renklerde yetişen meyvesidir. Dünya genelinde dragon fruit adıyla bilinen ejder meyvesinin içi; beyaz bir gövde doku serpilmiş siyah tohumlar şeklinde görünür. Ejder meyvesi dünyanın farklı bölgelerinde pitaya ya da çilek armutu olarak da adlandırılır.

Ejder meyvesinin faydaları: Ejder meyvesi hücre sağlığını korur, yağ içermez ve uzun süre tok tutar, kan şekerini düşürür, hastalıklara neden olan bakteri ve virüslerle mücadele eder, sindirim sistemine iyi gelir.

Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır?
Ejder meyvesinin tadı genellikle kivi, armut ve karpuz karışımı olarak ve hafif şekerli bir tadı vardır.

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?
Ejder meyvesi Türkiye’de genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde, Antalya, Muğla ve İzmir gibi sıcak ve nemli iklimleri sahip yerlerde yetişir. Bu bölgeler, meyvenin büyümesi için gerekli ılıman koşullara sahiptir.

Ejder Meyvesi Ağacı
Ejder meyvesinin yetiştiği bitki bazen ağaç olarak adlandırılsa da aslında bir kaktüstür. Ejder meyvesi kaktüsünün geniş, yassı yapıda, dikensiz yeşil yaprakları vardır. Bu yapraklar kaktüsün gövdesinden iç içe geçmiş şekilde çıkarak yatay şekilde aşağı doğru uzanır. Ejder meyvesi kaktüsünün çiçekleri büyük ve beyaz renktedir. Çiçekler hava karardıktan sonra açar.


Ejder Meyvesi Besin Değerleri
Yaklaşık 170 gramlık ejder meyvesinin besin değerleri şöyledir:

Kalori: 102,
Yağ: 0 gram,
Protein: 2 gram
Karbonhidrat: 22 gram,
Lif: 5 gram,
Şeker: 13 gram.
Yine 170 gramlık bir ejder meyvesinde bulunan vitamin ve mineraller şöyledir:

Vitamin A: 100 IU,
Vitamin C: 4 miligram,
Kalsiyum: 31 miligram,
Demir: 0.1 miligram,
Magnezyum: 68 miligram.
Ejder Meyvesi Faydaları
Ejder meyvesinin faydaları şunlardır: Ejder meyvesi; hücre sağlığını korur, yağ içermez ve uzun süre tok tutar, kan şekerini düşürür, hastalıklara neden olan bakteri ve virüslerle mücadele eder, sindirim sistemine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, oksijenin taşınmasını destekler, erken yaşlanma etkilerini azaltır, kalp sağlığına iyi gelir ve ciltteki iltihabı azaltır.

Hücre Sağlığını Korur

Ejder meyvesi (dragon fruit) Antioksidanlar açısından zengindir. Yapısında doğal olarak bulunan flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin gibi maddeler hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu zarardan korur.  Böylece kanser gibi hastalıklara karşı mücadele eder.

Yağ İçermez ve Uzun Süre Tok Tutar

Ejder meyvesi doğal olarak yağ barındırmaz ve lif oranı yüksektir. Bu yapısıyla öğünler arasında atıştırmalık olarak tüketildiğinde daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.

Kan Şekerini Düşürür

Ejder meyvesi kan şekerinizin düşmesine katkıda bulunur. Araştırmacılar ejder meyvesinin kan şekerini düşürmesini, vücudunuzun şekeri parçalamasına yardımcı olan hormonu üreten pankreastaki hasar görmüş hücrelerin yapısını değiştirmesine bağlamaktadır. Ancak bu araştırmalar sadece hayvanlar üzerinde yapılmıştır.

Hastalıklara Neden Olan Bakteri ve Virüslerle Mücadele Eder

Ejder meyvesinde bulunan prebiyotikler, bağırsaklarınızda bulunan sağlıklı bakteriler olan probiyotikleri besler. Sindirim sisteminizde daha fazla prebiyotik olması, bağırsaklarınızdaki iyi ile kötü bakteriler arasındaki dengenin iyileşmesine yardımcı olur. Özellikle, ejder meyvesi, lactobacilli ve bifidobacteria gibi probiyotiklerin büyümesini teşvik eder. Saydığımız bu bakteriler ve diğerleri, hastalığa neden olan virüs ve bakterileri öldürür.

Sindirim Sistemine İyi Gelir, Kilo Kontrolü Sağlar

Ejder meyvesindeki yüksek lif içeriği sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler ve uzun süreli tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Ejder meyvesi aynı zamanda yiyecekleri sindirmeye de yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ejder meyvesi, bağışıklık sisteminin temel ihtiyaçlarından olan vitamin C ve diğer antioksidanları yüksek miktarlarda yapısında barındırır. C vitamini, demir ve diğer vitamin ve mineraller açısından zengin olan ejder meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale gelinmesini sağlar.

Oksijenin Taşınmasını Destekler

Ejder meyvesi yapısında bulunan demir sayesinde demir seviyelerinizi artırır. Demir, vücudunuzda oksijenin taşınması ve enerji verilmesi için önemlidir. Öte yandan ejder meyvesindeki C vitamini, vücudunuzun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı olur.

Erken Yaşlanma Etkilerini Azaltır

Ejder meyvesi, hücreleri oksidatif stresten koruyarak erken yaşlanmayı ve hastalıkları önleyebilen flavonoidler, fenolik asitler ve betasiyanin gibi güçlü antioksidanlar içerir.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Ejder meyvesi, kalp sağlığını da destekler. Yapısında kan basıncını ve kolesterol seviyelerini iyileştirebilecek antioksidanlar barındırır ve böylece kalp sağlığına katkıda bulunur.

Ciltteki İltihabı Azaltır

Antioksidanlar açısından zengin olan ejder meyvesi, cilt sağlığını destekleyerek ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?
Ejder meyvesi, dış kısmındaki kabukları soyularak yenilir. Bu nedenle yemeden önce kabuklarını soymalısınız. Peki ejder meyvesi nasıl soyulur? Ejder meyvesinin soymanın en basit yöntemi şöyledir: Ejder meyvesinin kabuklarını soymak için bıçakla kabuklara uzunlamasına ve dört eşit aralıkta derin çizikler atın. Bu işlemi yaparken kesiklerin yaprakların altındaki meyveye kadar ulaşmamasına özen gösterin ve meyvenin etli kısmını kesmeyin.

Sonrasında, her bir parçanın kabuğunu üstten tutarak muz soyar gibi meyveden ayırın. Kabukları bir kaşık ve parmağınız arasında tutarak soyarsanız soyma işini daha kolay yapabilirsiniz. Soyduğunuz kabuklar yenilebilir özellikte olmadığı için atabilirsiniz.

Ejder meyvesini farklı şekillerde yiyebilirsiniz:

Ejder meyvesini soyduktan sonra tıpkı diğer meyveler gibi doğrudan yiyebilirsiniz.
Ananas ve mango gibi diğer tropikal meyvelerle birlikte bir meyve salatasına katabilirsiniz. 
Farklı bir lezzet katması için salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Salsa sosu hazırlayarak farklı besinleri batırarak yiyebilirsiniz.
Ejder meyvesinden dondurma yapabilir ya da ejder meyvesini sonradan dondurma ile karıştırarak yiyebilirsiniz.
Ejder meyvesi nasıl yenir sorusunun bir diğer yanıtı ise yoğurda karıştırılarak yenmesidir.
Ejder meyvesini ve tadını ona yakıştırdığınız diğer meyveleri hep beraber kullanarak smoothie yapabilirsiniz.
Hazırladığınız meyveli pudinglere ejder meyvesi parçaları ekleyebilirsiniz.
Ejder meyvesini tatlı ve ekşi lezzetiyle balık soslarında da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Zararları
Ejder meyvesi genellikle güvenle tüketilebilen bir meyvedir. Bazı kişilerde nadiren alerjik reaksiyon gelişebilir. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında dilde şişme, deride döküntü ve kusma bulunur. 
Çok fazla kırmızı ejder meyvesi yerseniz, idrarınız pembe veya kırmızı bir renge dönebilir. Bu bir zarar olmamakla birlikte endişelenmenize neden olabilir
Diyabet hastaları, ejder meyvesinin kan şekeri üzerindeki etkileri konusunda dikkatli olmalıdır, çünkü yüksek lif içeriği kan şekeri düzeylerini etkileyebilir.
Aşırı ejder meyvesi tüketimi, bazı kişilerde ishal veya hafif mide rahatsızlığına neden olabilir.
Ejder Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular:
Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?
Ejder meyvesi kabukları soyulduktan sonra doğrudan yenebilir. Dilerseniz ejder meyvesini salatalarınıza, balık soslarınıza, tatlılarınıza, puding benzeri tatlılarınıza katarak ya da yoğurtla karıştırarak da yiyebilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nasıl Soyulur?
Bıçakla ejder meyvesinin kabuğuna uzunlamasına ve dört eşit aralıkta derin çizikler atın. Sonrasında, her bir parçanın kabuğunu üstten tutarak muz soyar gibi meyveden ayırın.

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?
Ejder meyvesi, dünya genelinde tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişir. Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde, Antalya, Muğla ve İzmir gibi sıcak ve nemli yerlerde yetişir.

Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır?
Ejder meyvesinin kivi, armut ve karpuz karışımı olarak tanımlanan hafif tatlı bir tadı vardır. Tohumların tadı ise cevizi andırır.

Ejder Meyvesi Nasıl Saklanır?
Ejder meyvesi, buzdolabında plastik torbada 5 güne kadar saklanabilir. Uzun süreli saklama için, parçalara ayırıp dondurucuda, hava geçirmez kaplarda 3 aya kadar muhafaza edilebilir.

Ejder Meyvesi Nasıl Seçilir?
Ejder meyvesi satın almadan önce hafifçe sıkın. Sıktığınızda vira esneklik hissetmelisiniz ve çok yumuşak olmamalı. Morlukları veya kuru yaprakları olan ejder meyvesi fazla olgunlaştığı için alınmamalıdır. Meyveyi sıktığınızda sertse, birkaç gün buzdolabı dışarısında bekleterek

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans