Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kuduz riskine karşı erken müdahalenin önemine dikkat çekti. "Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" denilen açıklamada, hastalığın aşı ile önlenebileceği vurgulandı.
Erken Müdahale Hayat Kurtarır
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 28 Eylül’ün Dünya Kuduz Günü olarak ilan edilmesinin amacının kuduz hastalığının ciddiyetine ve önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekmek olduğunu belirtti.
Kuduzun, 150'den fazla ülke ve bölgede görülen, hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve aşı ile önlenebilen viral bir hastalık olduğuna vurgu yapılan açıklamada, hastalığın özellikle enfekte hayvanların ısırması yoluyla bulaştığı belirtildi. Kuduz, yabani memeliler ve evcil hayvanlardan insanlara geçebilir. Isırık dışında, bütünlüğü bozulmuş deri ya da mukozaya bulaşan enfekte hayvanın salyası da hastalığın yayılmasına sebep olabilir.
Korunma Yöntemleri
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, kuduz şüpheli bir temas durumunda hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:
- Riskli temas sonrasında, yara yeri bol su ve sabun ile en az 15 dakika süreyle yıkanmalıdır.
- Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hekimin önerdiği kuduz bağışıklama programına uyulmalıdır.
- Köpek ve kedilerin her yıl düzenli olarak kuduz aşısı yapılması, hastalığın yayılmasının önlenmesinde hayati önem taşır.
Son olarak, kuduzun belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi edilemeyen ölümcül bir hastalık olduğu hatırlatıldı ve erken müdahalenin önemine dikkat çekildi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)